Megkezdődtek az előrehozott parlamenti választások Katalóniában

Előrehozott parlamenti választásokat tartanak csütörtökön Katalóniában, amelyek tétje a katalán függetlenségi törekvések folytatásának sorsa.

A 7,5 millió lakosú Katalóniában több mint 5,5 millió választópolgár dönthet az új parlamentről. Több mint 39 ezren kérvényezték, hogy külföldről szavazhassanak.

Romániai idő szerint reggel 10 órakor 947 katalán településen nyitnak ki a szavazóhelyiségek, amelyekben 21 óráig lehet voksolni. Munkanap lévén a jogszabályok a munkavállalóknak négyórás fizetett távollétet biztosítanak munkahelyükről, hogy le tudják adni szavazatukat. Az elemzők szerint ez a körülmény is hozzájárul a várhatóan igen magas részvételi arányhoz, amelyet a felmérések 80-90 százalékra becsülnek.

A legutolsó közvélemény-kutatások szerint a katalán függetlenséget támogató, illetve az azt ellenző pártok nagy tábora közel azonos, 43-45 százalék közötti támogatottsággal bír. A felmérések többsége a függetlenségi blokkot némileg erősebbnek mutatja, de éppen nem eléggé ahhoz, hogy a parlamentben megszereznék a kormányalakításhoz szükséges többséget. Mindez alapján az sem kizárható, hogy a választások után nem tud új kormány alakulni Katalóniában, és rövid időn belül ismét választásokat kell tartani.

A meglepetésre is van esély, ugyanis a spanyol társadalomkutató központ (CIS) december elején több 25 százalékra tette azok számát, akiknek nem ismert a szavazata, vagy azért mert még nem döntöttek (15,7 százalék) vagy mert nem akarták megmondani (9,6 százalék) a felmérésben.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?