banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Ausztriának fontos, hogy részt vegyen az Európai Unió munkájában

Ausztriának mint Európa mellett elkötelezett országnak fontos az aktív részvétel az Európai Unió munkájában, Bécs hozzá kíván járulni az unió előtt álló valamennyi kihívás megoldására tett erőfeszítésekhez, beleértve a migráció kérdését is - jelentette ki Sebastian Kurz új osztrák kancellár szerda délelőtt Brüsszelben.

A kancellár - miután Antonio Tajanival, az Európai Parlament elnökével egyeztetett - elmondta, hogy Ausztria kormánya szorosan együtt kíván dolgozni és fokozni kívánja együttműködését az Európai Parlamenttel egyebek mellett abban, hogy az Európai Unió keleti és nyugati országai között kialakult feszültség csökkenthető legyen.

Kiemelte azt is, hogy Bécs erősítené az EU-ban a szubszidiaritás elvét, azaz azt a szempontot, hogy minden kérdést a lehető legalacsonyabb - tagországi vagy akár regionális, helyi - szinten kezeljenek.

Az osztrák kancellár megismételte kormányának a kettős állampolgárságra vonatkozó szándékát - amely szerint az észak-olaszországi Alto-Adige tartomány lakosainak osztrák állampolgárságot adna, ám csak a német ajkúaknak -, de hozzátette, kizárólag Rómával egyeztetve hozna döntést a kérdésben. Leszögezte, hogy Ausztria a kettős állampolgárság ügyében - éppúgy, mint a közös és erős Európai Unió tervei között szereplő valamennyi cél megvalósításában - teljes mértékben, szoros együttműködésben fog tevékenykedni az olasz kormánnyal, annak mindenfajta érzékenységét tiszteletben tartva. „Biztosíthatom önöket, hogy kiváló kapcsolatunk van Olaszországgal, és erre fogunk törekedni a jövőben is" - fogalmazott.

Antonio Tajani a találkozót követően hangsúlyozta, örömmel fogadta az osztrák kormány azon szándékát, hogy nem kíván olyan egyoldalú döntést hozni, amely "ellenkező irányba fordítaná Európát". A parlament elnöke reményét fejezte ki, hogy Kurz "Európa szívében tartja Ausztriát", és kijelentette, nagyon bízik az új kancellárban, akivel "nagy lépéseket fog tenni" Európa. Aláhúzta annak jelentőségét, hogy Kurz első külföldi útja Brüsszelbe vezetett. „Ez pozitív üzenet Európa számára. Bizonyítja Ausztria Európa iránti elkötelezettségét és azt, hogy fontos szerepet kíván vállalni az uniós reformfolyamatban" - fogalmazott Tajani.

Kurz kedden Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével, majd Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével is megbeszélést folytatott.

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) alkotta új kormány hétfőn tette le hivatali esküjét.
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kimaradt?