Halasztják a párizsi terrortámadás kitervelőjének tárgyalását

A védelmet ellátó ügyvéd kérésére február 5-re halasztották Salah Abdeslam és társa, Soufien Ayari brüsszeli ügyének tárgyalását – közölte az ügyben illetékes belga bíróság hétfőn.

A 2015 novemberében, Párizsban elkövetett terrortámadások kitervelésével vádolt, jelenleg franciaországi őrizetben tartott Abdeslamnak és társának azért kell bíróság elé állnia, mert egy héttel a brüsszeli terrortámadásokat megelőzően rendőrökre támadtak; Belgiumban gyilkossági kísérlet, továbbá tiltott fegyvertartás miatt indult eljárás ellenük.

A La Libre Belgique című belga napilap információi szerint Sven Mary, Abdeslam nemrégiben kijelölt védőügyvédje a hétfőtől csütörtökig tervezett tárgyalás és ítélethozatal elhalasztását kérte az ülés első, hétfői ülésnapján, hogy alaposan tanulmányozhassa védence dossziéit.

A kérésnek helyt adott a szövetségi ügyészség és a belga fővárosi büntetőbíróság három tagból álló bírói testülete is. Az elnapolt, február elején kezdődő és várhatóan ítélethozatallal végződő eljárás a bejelentés szerint négynapos lesz, a tárgyaláson jelen lesz Soufien Ayari, valamint saját kérésére részt vesz Salah Abdeslam is.

Abdeslam és társa tavaly március 15-én, Brüsszel Forest negyedében lőfegyverrel támadt a házkutatásra kiérkezett rendőrökre. A tűzpárbajra a hatóságok terrorellenes csoportjának a párizsi terrortámadások felderítéséhez kapcsolódó művelete közben került sor. A lövöldözésben négy rendőr megsebesült, egy gyanúsított meghalt, két másik – köztük Abdeslam – pedig elmenekült. A szökevényeket néhány nappal később a főváros Molenbeek nevű negyedében elfogták.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?