banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Recep Tayyip Erdogan olyasmire készül, amire 65 éve nem volt példa

Recep Tayyip Erdogan lesz az első török államfő, aki hatvanöt év elteltével Görögországba látogat - írta csütörtökön a Hürriyet török napilap internetes oldalán Hakan Cavusoglu török miniszterelnök-helyettes szavaira hivatkozva.

Cavusoglu azt is közölte, hogy a látogatásra "a következő napokban" kerül sor. Rámutatott: a két ország jelenleg három fontosabb projekten dolgozik. Az első az Izmir és Szaloniki közötti kompjáratok terve, a második az Isztambulból Szalonikibe tartó nagysebességű vasút kiépítésének ügye, a harmadik pedig a görögországi Kipoi és a törökországi Ipsala határátkelők fejlesztése.

Hakan Cavusoglu elmondta: a látogatást Törökország kezdeményezte és az a célja, hogy Ankara és Athén kapcsolatai magasabb szintre emelkedjenek. Leszögezte: Törökország jó szándékú és őszinte együttműködésre törekszik. Hozzátette ugyanakkor, hogy „sajnos Görögországban vannak olyan pártok, sajtóorgánumok, amelyek mind a török kisebbségi kérdésből, mind az Ankarához fűződő kapcsolatokból politikát csinálnak”. Cavusoglu kiemelte: a görögök és a törökök szomszédok, amin nem tudnak változtatni, Görögország és Törökország vagy együttműködik és a térség két erős országává válik vagy továbbra is viszálykodik.

Celal Bayar akkori török köztársasági elnök 1952-ben látogatott Athénba.

A török miniszterelnök-helyettes arról is beszélt, hogy november elején saját szülőföldjén, az északkelet-görögországi Nyugat-Trákiában tett hivatalos látogatást. Mint mondta, az ottani törökök elismeréssel fogadták őt, ami szerinte abból ered, hogy Erdogan gondol rájuk és maguk mellett tudják a 80 milliós Törökországot. Cavusoglu egyúttal emlékeztetett: a török kisebbség tagjai görög állampolgárok és nem szabad elfelejteniük a görög állam iránti felelősségüket.

A két ország viszonya különösen azután vált feszültté, hogy a görög igazságszolgáltatás az év elején megtagadta azoknak a török katonáknak a kiadatását, akik a tavaly július 16-i török puccskísérlet kudarcát követően menekültek helikopterrel Görögországba.

 

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kimaradt?