Felfüggesztett börtönbüntetést kaptak a belgrádi amerikai nagykövetség felgyújtói

Öt és hat hónapig terjedő, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a belgrádi felsőbíróság kedden négy férfit, aki 2008-ban, a Koszovó függetlenségének kikiáltása alkalmából kirobbant zavargások során felgyújtotta az Egyesült Államok belgrádi nagykövetségét. Három további vádlottat bizonyítékok hiányában felmentettek.

A hét vádlottat előbb bűnösnek találták, de a fellebbviteli bíróság tavaly az ügy újratárgyalását rendelte el.

A férfiak 2008. február 21-én - néhány nappal azután, hogy Koszovó egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét Szerbiától - a Koszovó Szerbia része elnevezésű tüntetést követően kövekkel, fáklyákkal és más tárgyakkal dobálták meg az Egyesült Államok belgrádi nagykövetségének épületét, aminek következtében tűz keletkezett. A tűzben egy ember életét vesztette. 

A nagykövetség épületén esett károkat 900 ezer dollárra becsülték, ám az Egyesült Államok nem kért kártérítést. A tömeg megtámadta a német, a horvát és a szlovén nagykövetséget is, de azokban nem keletkezett súlyos kár.

A belgrádi főügyészség nyomozást kezdeményezett a biztonsági szolgálatok mulasztásairól is az említett tüntetésen. A szerbiai közszolgálati televízió felvételeinek tanúsága szerint ugyanis az erőszakba torkollt tüntetés és a randalírozás idején egyetlen rendőr sem tartózkodott a helyszínen, illetve a rendőrség csak megkésve avatkozott közbe. Ebben az ügyben még folyik a vizsgálat.

Kimaradt?