Ülésezik a Magyar Diaszpóra Tanács

Csütörtökön tartja plenáris ülését a Magyar Diaszpóra Tanács Budapesten, a tanácskozáson felszólal Orbán Viktor magyar miniszterelnök. 

A budapesti Várkert Bazárban tartandó ülésen idén 93 magyar szervezet vezetője vesz részt. Új tagként érkeznek Dánia, Írország és Spanyolország magyar szervezeteinek képviselői, valamint négy új egyházi szervezet is csatlakozik. 

Orbán: Magyarország arra törekszik, hogy jó anyaország legyen

Magyarország arra törekszik, hogy jó anyaország legyen, vagyis minden magyar otthona lehessen - mondta Orbán Viktor. A magyar kormányfő úgy fogalmazott: a diaszpóra a nemzeti büszkeségnek egyszerre forrása és erőtartaléka is. Egyúttal megköszönte a diaszpórában élő magyaroknak az elmúlt években mutatott támogatást, azt, hogy a világ számos pontján segítik építeni a magyar közösséget.

Orbán Viktor beszédében reményét fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy az egymilliomodik magyar "visszahonosított" állampolgár éppen december 5-én - a kettős állampolgárságról tartott 2004-es népszavazás évfordulóján - tehet majd esküt.

Magyarország a saját lábára állt, rendbe tette pénzügyeit, gazdaságát, nem szorul más pénzére - mondta Orbán Viktor. Az eredmények közül a miniszterelnök kiemelte, hogy ma már mintegy 4,4 millió magyar dolgozik, és mindegyikük fizet adót is. Beszélt a határvédelemről is, amelyről azt mondta: amikor Magyarország védi a határait és ragaszkodik szuverenitásához, akkor Európát és a nyugati kultúrát is védi. Összegzése szerint a gazdasági változások hatása nemcsak a statisztikákban, hanem a mindennapi élet világában is megjelent. Donald Trump amerikai elnök "America first" jelszavára utalva Orbán Viktor úgy fogalmazott: Trump elnök politikáját követik abban a tekintetben, hogy "Hungary first".

Semjén: soha ilyen hűségről még nem tett tanúságot a diaszpóra magyarsága 

Soha magyar diaszpóra ilyen figyelmet és támogatást nem kapott mint az idén és az elmúlt években, és soha ilyen egységről és hűségről nem tettek tanúságot a diaszpórában élő magyarok - hangsúlyozta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. A diaszpóra magyarsága "kőkeményen" kiállt Magyarország mellett, köszönjük! - fogalmazott a kormányfő helyettese.

Semjén Zsolt kitért arra: 2010-ben elhatározták, hogy lehetőség szerint a diaszpóra gyökerében emigráns szervezeteiből olyan tömörülések szülessenek, amelyek minden magyar otthonát jelentik. Megállapította, hogy ezek a szervezetek mára át tudtak alakulni ilyen tömörülésekké. A miniszterelnök-helyettes beszámolt arról is, hogy 2010 óta a nemzetpolitikára fordított források több mint tízszeresére nőttek, és megtörtént a nemzet közjogi egyesítése is. 

Az előző évekhez hasonlóan az ülésen zárónyilatkozatot fogadnak el, amelyben értékelik az elmúlt év diaszpóra szempontjából fontos történéseit. Szó esik majd a tavalyi ülésen elfogadott Magyar diaszpóra politika - Stratégiai irányok című dokumentumban lefektetett négy fő irányvonal mentén megkezdett, a diaszpóra magyarságát segítő magyar kormányzati programokról és intézkedésekről - közölte korábban az MTI-vel a nemzetpolitikai államtitkárság.

Kapcsolódók

Kimaradt?