FRISSÍTVE - Ez volt az eddigi legsúlyosabb texasi tömeggyilkosság

Lövöldözés volt vasárnap a déli órákban egy dél-texasi baptista templomban. Az első jelentések legkevesebb 27 halálos áldozatról és sebesültről szólnak, a támadót ártalmatlanná tették. Cikkünk folyamatatosan frissül.

23:44

A tettes meghalt

Robert Murphy, a megyei seriff szóvivője bejelentette, hogy az elkövető meghalt, azt azonban nem tudni, hogy a rendőrök lőtték-e agyon vagy öngyilkos lett. A sebesülteket helikopterekkel szállítják az egyik közeli kórházba.  

23:41

Élőben lehet követni a fejleményeket

A CBSN amerikai televízió a helyszínről tudósít a fejleményekről.

23:38

Megszólalt Trump

 A Japánban tartózkodó Donald Trump elnök Twitter-üzenetben reagált a támadásra. "Isten segítse meg a Sutherland Springsben  élőket" - írta az elnök. Twitter-bejegyzésben fejezte ki együttérzését Greg Abbott texasi kormányzó is.

 

23:24

Legkevesebb 27 halottja van a lövöldözésnek

Legalább 27 embert megölt és további 30-at megsebesített a fegyveres texasi, baptista templomban, írja a BBC.

23:07

Még nem ismert az áldozatok száma

Egyelőre sem a halálos áldozatok, sem a sebesültek számát nem tudni, a rendőrség és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársai már a helyszínen vannak. A Fox televízió információi szerint a rendőrség lelőtte a lövöldöző férfit. A támadás a San Antoniótól mintegy 50 kilométernyire délre eső Sutherland Springs nevű település templomában történt.

14:40

Putyin részvétét fejezte ki Trumpnak

Részvétét fejezte ki Vlagyimir Putyin orosz elnök amerikai hivatali partnerének, Donald Trumpnak a texasi Sutherland Springs baptista templomában elkövetett, 26 halálos áldozatot követelő lövöldözés miatt. „Fogadja mély együttérzésemet a Texasban történt tragédia miatt. Nehezen lehet kegyetlenebb és cinikusabb bűncselekményt elképzelni annál, mint amikor templomi istentisztelet közben ölnek meg embereket" - idézte Putyint a Kreml honlapján hétfőn publikált közlemény. Az orosz elnök hozzátette, hogy hazájában osztoznak azok fájdalmában, akik rokonaikat és barátaikat vesztették el, és gyors gyógyulást kívánt a sebesülteknek.

A Kreml a múlt héten közölte, hogy folyamatban van egy Putyin és Trump közötti tárgyalás előkészítése az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) szervezetének november 10-én és 11-én megrendezendő vietnami csúcstalálkozóján.

11:17

Nincs magyar áldozata a támadásnak

A helyi hatóságoktól kapott információk alapján nincs magyar áldozata a dél-texasi Sutherland Springsben vasárnap történt támadásnak - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) hétfőn az MTI-vel. Mint írták, a tárca megdöbbenéssel értesült a Sutherland Springs baptista templomában történt, 26 áldozatot követelő lövöldözésről, és „elítéli az aljas és semmivel nem igazolható erőszakos cselekedetet”. Kiemelték: "e nehéz órákban Magyarország az Egyesült Államok mellett áll, hű szövetségesként".

A KKM részvétét fejezte ki az elhunytak családtagjainak és gyors felépülést kívánt a sebesülteknek.

 

10:06

Hadbíróság előtt is állt az ámokfutó

 Ann Stefanek, az amerikai légierő szóvivője közölte: az ámokfutó korábban az amerikai légierő tagja volt, 2010-től elbocsátásáig a légierő egyik új-mexikói támaszpontján a logisztikai részlegnél teljesített szolgálatot. A szóvivő közölte azt is, hogy Kelleyt 2012-ben hadbíróság elé állították, mert rátámadt a feleségére és a gyermekére. Ezt követően lefokozták, majd később elbocsátották a légierőtől. Stefanek szóvivő az elbocsátás pontos dátumát nem közölte. 

A rendőrség a vasárnap esti újabb tájékoztatóján közölte azt is, hogy Kelley 2016-ban vásárolta a fegyvert, és bár San Antonio mellett lakott, egy coloradói lakcímet adott meg. A szükséges rubrikába pedig azt írta be, hogy büntetlen előéletű. 

A rendőrség és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársai vasárnap átkutatták az ámokfutó lakását, és amerikai sajtójelentések szerint vizsgálják a közösségi oldalakat is.

08:21

Ez volt a legsúlyosabb texasi tömeggyilkosság

A vérengzés után Greg Abbott texasi kormányzó a Sutherland Springs közelében fekvő Stockdale városkában a rendőrséggel közösen sajtóértekezletet tartott. Hangsúlyozta, hogy Texas állam történetében eddig ez volt a legsúlyosabb tömeggyilkosság. A templomban 23 holttestet találtak, a templom előtt két agyonlőtt áldozat feküdt, és még egy ember kórházba szállítás közben halt meg.

Több mint harminc sebesültet ápolnak a stockdale-i kórházban, ahová helikopterekkel és mentőkkel szállították őket. Több sebesült válságos, életveszélyes állapotban van. Az orvosok nem adtak ki közleményt az állapotukról. A kormányzó elmondta: a halottak között ötéves és hetvenkét éves áldozat is van, életét vesztette egy várandós asszony és a lelkipásztor tizennégy esztendős lánya is. 

07:52

Azonosították a támadót

Azonosították a támadót: az istentisztelet közben lövöldöző férfit Devin Kellynek hívták és 26 éves volt. Tettének indítékairól a rendőrségnek egyelőre nincs sejtése, de azt még közölték, hogy Kelly katona volt, és úgynevezett poszttraumatikus stresszben szenvedett. 

A helyi rendőrség és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) képviselői a korábban megjelent információkat pontosítva azt közölték, hogy a támadó már a templom előtt lövöldözni kezdett, majd odabenn folytatta az ámokfutást. A vérengzés után elmenekült, de a percek alatt kiérkező rendőrök üldözőbe vették, és mintegy nyolc-tíz kilométernyire Sutherland Springstől érték utol. A rendőrök rálőttek, és Kelly meghalt, azonban még mindig nem világos, hogy a rendőrök lőtték-e agyon, vagy öngyilkos lett. Autójában több fegyvert találtak. 

07:42

Hivatalos adat: a halottak száma 26

Hivatalalos adatok szerint huszonhatra emelkedett a halálos áldozatok száma. A sebesültek száma meghaladja a harmincat.

Kapcsolódók

Kimaradt?