Máltai oknyomozó újságírónőt robbantottak fel

Rejtett pokolgéppel gyilkolták meg az 53 éves Daphne Caruana Galizia máltai oknyomozó újságírónőt.

Sajtójelentések szerint az autó azt követően repült a levegőbe, hogy az újságírónő beindította a járművet. A TVM közszolgálati televíziós csatorna szerint Galizia két hete fordult a hatóságokhoz, mert gyilkossági fenyegetéseket kapott. Galizia egyik nagy port kavart írásában arról írt, hogy a 2016 áprilisában kirobbant offshore-botrány alapjául szolgáló Panama-iratokban megneveztek egy olyan céget is, amely a miniszterelnök felesége tulajdonában áll, és a gyanú szerint titkos számlákon kenőpénzeket rejtett el. Muscat és felesége is hazugságnak nevezte az állításokat. Mindemellett a máltai kormányt már a cikket megelőzően is elérte a botrány.

A napvilágra került dokumentumok szerint Konrad Mizzi energiaügyi miniszter és Keith Schembri, Muscat kabinetfőnöke is saját titkos cégekkel rendelkezett Panamában. Az újságírónő cikkei nyomán az offshore-botrányba keveredett kormányfő júniusban előrehozott választásokra kényszerült, a választásokon a történtek ellenére a miniszterelnök pártja, a Máltai Munkáspárt győzött.

Ez egy alattomos támadás volt egyik állampolgárunk és a szólásszabadság ellen - írta Twitter-üzenetében a máltai miniszterelnök. Egyben utasította a biztonsági erőket a merénylet elkövetőjének felkutatására és felelősségre vonására.

Galizia harminc éve írt újságot, több lap munkatársa volt, később pedig személyes és tényfeltárással foglalkozó blogja tette őt ismertté.

Kimaradt?