Parlamenti választások: az Osztrák Néppárt nyert, kormányra kerülhet a szélsőjobb

A legfrissebb részeredmény szerint vasárnapi az Osztrák Néppárt (ÖVP) nyerte meg 31,7 százalékkal ausztriai parlamenti választásokat. Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) végzett a második helyen a szavazatok 27 százalékának megszerzésével, megelőzve az Osztrák Szabadságpártot (FPÖ), amely 25,9 százalékot szerzett.

A friss részeredmény a szavazatok 75,9 százalékának megszámlálásával alakult ki. Alexander van der Bellen államfő az ORF televíziónak nyilatkozva jelezte, hogy már gratulált is az ÖVP-t vezető Sebastian Kurznak pártja győzelméhez. Az elemzők továbbra is az ÖVP és a szélsőjobb FPÖ közötti koalícióalakításra számítanak.

Szintén új fejlemény, hogy a jelek szerint a Zöldek mégsem jutottak be a parlamentbe, mert nem érték el az ehhez szükséges 4 százalékos küszöböt. Az új parlament így minden bizonnyal ötpárti lesz. A részvételi arány a nem hivatalos közlések szerint elérte a 80 százalékot.

Elégedetten nyilatkozta a pártelnökök

Az első helyeken végzett pártok vezetői elégedetten nyilatkoztak a voksolás kimenetelével kapcsolatban, a még nem végleges eredmények ismeretében.

Sebastian Kurz, a választást biztosan megnyerő Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetője, a legvalószínűbb új kancellár bejelentette, hogy a győzelemmel járó felelősséget "nagy alázattal" felvállalja. Megismételte, hogy Ausztriának fontos reformokra, változásokra van szüksége, és pártja legnagyobb parlamenti erőként teljes egészében ezt a célt fogja szolgálni.

Christian Kern leköszönő kancellár, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke szintén örömét fejezte ki, hogy pártja jobban szerepelt az előrejelzések alapján vártnál. Jelezte azt is, hogy a pártelnöki posztról nem kíván lemondani - ez a választás előtt gyenge eredmény esetére felmerült.

Az Osztrák Szabadságpártot (FPÖ) vezető Heinz-Christian Strache remek sikernek nevezte pártja szereplését, és megerősítette, hogy az FPÖ nyitott a tárgyalásokra az előtte végzett erőkkel. A legtöbb elemző az ÖVP és az FPÖ közötti koalíciós tárgyalásokat vár. Az FPÖ közel 6 százalékot javított legutóbbi parlamenti választási szereplésén, és 26 százalék körüli eredménnyel a harmadik helyre várható.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?