Izrael a sátoros ünnepek miatt 11 napra lezárta a palesztin területek határátkelőit

Az izraeli hadsereg tizenegy napra lezárta a palesztin területekről Izraelbe vezető átkelőhelyeket, a szerda este kezdődő sátoros ünnepek, valamint az azt követő szombat idejére - jelentette szerdán az izraeli média.

Ebben az évben szokatlanul hosszan tartják zárva az Izrael és Ciszjordánia, illetve a Gázai övezet határán kialakított ellenőrzőpontokat, és az ünnep egész idején nem léphetnek be Izraelbe a munkavállalási engedéllyel rendelkező palesztinok sem. A korábbi években ez a tilalom csak két-két napra vonatkozott a sátoros ünnep kezdetén és végén.

A döntést Avigdor Liberman védelmi miniszter a múlt héten elkövetett merénylettel indokolta, amelyben egy hivatalos engedéllyel Har Adar zsidó telepesfaluban dolgozó palesztin megölt három, a vendégmunkások papírjait ellenőrző izraeli biztonsági embert.

A zárlat idején csak rendkívüli, humanitárius okokból juthatnak be palesztinok Izrael területére, ez rendszerint csakis a sürgős kórházi kezeléseket jelenti. A tiltás elsősorban a mintegy 70 ezer, Ciszjordániából Izraelbe ingázó munkást érinti, mivel a Gázai övezetből eleve szinte csakis orvosi ellátásért lehet beutazni Izraelbe a 2007-es Hamász hatalomátvétel és az azt követő egyiptomi-izraeli gazdasági blokád óta.

Izrael 1967-ben foglalta el a két világháború közti brit mandátum megszűnése és az azt követő függetlenségi háború óta Jordániához tartozó Ciszjordániát, illetve az Egyiptomhoz tartozó Gázai övezetet.

Kimaradt?