Lemondott Botka László az MSZP miniszterelnök-jelölti posztjáról

Lemondott hétfőn az MSZP miniszterelnök-jelölti posztjáról Botka László – közölte a politikus az MTI-vel közleményében.

Hibázott, mert nem gondolta, hogy a demokratikus pártok 2018-ban nem nyerni akarnak, hanem céljuk csupán annyi, hogy néhány ellenzéki helyet szerezzenek az „Orbán-rezsim” parlamenti padsoraiban – indokolta a szegedi polgármester a visszalépést. Hozzátette: azt sem tudta, hogy a „politikai maffia” mennyire behálózta a demokratikus ellenzéket, és alulértékelte a „Fidesz aljasságát” is.

Az ellenzéki politikus tájékoztatása szerint döntéséről értesítette pártja vezetőit, és azokat a szövetségeseit is, akik már eddig felsorakoztak mellé „a kormányváltó szövetségbe”.

Támogatta az ellenzéki pártok összefogását

Emlékeztetett arra, hogy egy hete tett javaslatot a hat demokratikus ellenzéki pártnak a választási összefogásra. Az MSZP lemondott volna listás helyei feléről, azért, hogy minden változást akaró demokratikus erőnek legyen képviselete a parlamentben, és létrejöjjön a legszélesebb összefogás – részletezte. „Sajnos, ez a szövetség nem tud kiegészülni a kormányváltáshoz szükséges pártokkal” – fogalmazott.Fotó: MTI

Botka László közölte: a Fidesz néhány ügynökének azonnali médiamegjelenése mellett a héten az LMP és a DK is kimondta, hogy külön listát állít. Külön indulásukkal a demokratikus oldal további szétforgácsolódását érik csak el, és azt, hogy az Orbán leváltását kívánó tömegek otthon maradjanak a választás napján, vagy a Jobbikot erősítsék majd szavazatukkal – fejtette ki.

Szerinte ez az elmúlt néhány hónapnyi munkájának, politizálásának kudarca. „Ha ezek a pártok, az LMP és a DK deklarálják, hogy céljuk mindössze a parlamentbe kerülés, és nem Orbán leváltása, akkor lelkük rajta” – írta a közleményben.

A szegedi polgármester felidézte: 2016 decemberében új politikát hirdetett, és olyan stratégiát, amely meggyőződése szerint az egyetlen győzelmi út: ez az ellenzék közös fellépése. Nem tudta, hogy a politikai maffia mennyire behálózta a demokratikus ellenzéket, benne a saját pártját is, tette hozzá.

„Hiába a kongresszusi küldöttek elsöprő támogatása, hiába a baloldali szimpatizánsok reménykedése, az elmúlt négy hónap a szövetségi politikámat a párton belülről, de a nyilvánosságban érő támadásokkal telt. A választáson legyőzendő ellenféllel kellett harcolni a pártomon belül is” – írta.

Botka szerint hibázott azért is, mert alulértékelte a „Fidesz aljasságát”, azt, hogy semmilyen eszköztől nem riad vissza, hogy megállítsa azt, ami hatalmát leginkább veszélyezteti: az ellenzéki összefogást. Hozzátette: terve az ellenzék egységesítésére, a közös programra, a közös kormányzóképesség megteremtésére elbukott.

„Történelmi bűnnek tartom a demokratikus pártok viselkedését”

„Én a legjobb tudásommal és teljes szívvel szolgáltam a demokrata választókat. Történelmi bűnnek tartom a demokratikus pártok viselkedését” – fogalmazott. Botka László közölte: a felelősséget ugyanakkor vállalja, ezért mond le „az ellenzék győzelemre vezetésének tervéről”, a miniszterelnök-jelöltségről.Fotó: MTI

„Hiszek a változást akaró milliókban. Nekem nem sikerült győzelemig vezetnem őket, nem sikerült elérnem az ellenzéki összefogást, pedig továbbra is abban hiszek. De ha másnak sikerülne, beállok mellé" – összegzett a politikus, majd hozzátette: addig is őrzi városát, Szegedet „a szabadság és az igazságosság szigeteként”.

Az MSZP-s politikus visszalépésre a Fidesz-frakció így reagált: „Botka László tele volt botrányokkal, így a bukása nem meglepő”. Az MTI-vel a kormánypárt közölte: Botka ugyanolyan szocialista jelölt volt, mint Gyurcsány és a többiek. Ugyanúgy megszavazta a „Bajnai-megszorításokat”, mint az összes szocialista: elvettek egyhavi nyugdíjat az idősektől, és elvettek egyhavi bért a közszolgáktól – fogalmazott a Fidesz-frakció, amely szerint „a következő jelölt is ugyanolyan szocialista lesz, mint az eddigiek”, a baloldalon semmi sem változik.

Az MSZP alelnöke, Ujhelyi István is lemondott

Bár töretlenül vágyik a változásra, az MSZP alelnökeként mától nem tud felelősséget vállalni a párt jövőjéért és a 2018-as választáson való szerepléséért – közölte Ujhelyi István hétfőn, aki 24 éve az MSZP politikusa. 

„Nem tudok közösséget vállalni azzal, hogy az MSZP belső viszonyait és politikáját külső szervezkedések által is befolyásolni vagy akadályozni lehet. Ezért a mai nappal lemondtam az MSZP alelnöki tisztségéről” – írta közleményében a politikus.

Ujhelyi szerint méltatlan és számára vállalhatatlan az a folyamat, ami a demokratikus oldalon történik. „Orbánisztán egyértelműen befurakodott az ellenzéki erők sorai közé, beépítette embereit majd minden potens mozgalomba” – hangsúlyozza. Ezt eddig is sejtették, de őszintén hitte, hogy maguk mögött hagyva eddigi hibáikat győzhetnek felettük, tette hozzá. 

„Egyelőre úgy tűnik, hogy a hatalom piszkos eszközeivel támogatott "puccs" eléri célját: a demokratikus erők végletesen megosztottá és megtörtté váltak” – értékelt.

Ujhelyi István a párttagok és választók bocsánatát és megértését kérte, majd így fogalmazott: „nagyon szeretném, ha ez a mozgalom újra Magyarország történelmét formálni képes erővé emelkedne”.

A közleményben kitért arra is: a konfliktus nem a DK és az MSZP viszonyáról szól, hiszen személyesen eddig is harmonikus kapcsolatban volt a Demokratikus Koalíció politikusaival és választóival. Szerinte csak a teljes, demokratikus ellenzéki oldallal együttműködve lehet esély az „orbáni rezsim” leváltására.

Megszólalt Molnár Gyula, az MSZP elnöke is, aki nagy veszteségnek értékelte Botka László lemondását, ugyanis „lehetséges és valóságos kihívója volt Orbán Viktor miniszterelnöknek” – tájékoztat az MTI. Később hozzátette: Botka lemondása egy új lehetőséget jelent az MSZP számára. Véleménye szerint Botka „pontosan tudta, mi vár rá, hogy nemtelen és hazug támadások fogják őt érni”. Elmondta: most nem gondolkoznak új miniszterelnök-jelöltben, mert az sokkal fontosabb, hogy együttműködést alakítsanak ki az egyéni választási körzetekben. Párttársait arra kérte, hogy Ujhelyi István alelnök lemondása után ne legyenek további lemondások. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?