A mexikói földrengés nagyon megijesztette az amerikaiakat

A 7,1-es erősségű mexikói földrengés után Kaliforniában sokan attól tartanak, hogy az amerikai államban is pusztító földmozgás jöhet hamarosan. Los Angelest a napokban kisebb, 3,6-os rengés rázta meg – tájékoztat az EuroNews.

Az Egyesült Államok Földtani Szolgálata (USGS) szerint 2008 óta csaknem a duplájára nőtt annak az esélye, hogy 8-as vagy annál erősebb földrengés történhet a következő 30 évben.Fotó: nbcnews.com

Szeizmológusok szerint a Szent András-törésvonal mentén egy nagyobb rengés 1 800 ember halálát okozná Kalifornia déli részén, több mint 50 ezren megsérülnének, 1 500 épület romba dőlhet és 300 ezerben keletkezhetnek károk. Los Angeles vízellátása is komoly veszélybe kerülhet, ha megsérül a csatornarendszer, amelynek fél évig is elhúzódhat a helyreállítása – írja az Euronews.

Már csaknem 14 milliárd dollárt költöttek a földrengés-előrejelző rendszerre, illetve az infrastruktúra fejlesztésére. Most az az egyik fő feladat, hogy a háztulajdonosok ellenállóbbá tegyék az épületeket.

Az NBC riporterének kérdésére, hogy Los Angeles felkészült-e, egy mérnök azt válaszolta, hogy ez folyamatban van, és ez a város sokkal előbbre jár ebben, mint mások. LA óriási, sok az öreg épület – tette hozzá Mark Schlaich mérnök.

Új felkészülési terveket tettek le Eric Garcetti Los Angeles-i polgármester asztalára, a washingtoni kongresszus pedig jóváhagyta, hogy szövetségi pénzből fejlesszék az előrejelző-rendszert.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?