Mexikó is kilépne a NAFTA-ból, ha nem veszik figyelembe érdekeiket

Mexikó is kilépne az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményből (NAFTA), ha nem veszik figyelembe a mexikói érdekeket a megállapodás újratárgyalásakor - közölte szerdán Washingtonban Luis Videgaray mexikói külügyminiszter.

A mexikói diplomácia irányítója Ildefonso Guajardo gazdasági miniszterrel együtt érkezett az amerikai fővárosba, ahol Rex Tillerson amerikai külügyminiszterrel, Wilbur Ross kereskedelmi miniszterrel és Robert Lighthizerrel, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalójával tanácskozott.

A mexikói politikus a megbeszélések után újságíróknak leszögezte: országának határozott szándéka, hogy továbbra is részt vesz a szabadkereskedelmi egyezmény újratárgyalásán, amelyet „nagyon komoly” tárgyalási folyamatnak minősített. Hangsúlyozta, hogy Mexikó „teljes mértékben elkötelezett” a NAFTA részletes újratárgyalása mellett. De az új megállapodásnak tükröznie kell a mexikói érdekeket is - fogalmazott Videgaray.

Szavait elemzők válaszként értékelték Donald Trump amerikai elnök álláspontjára, miszerint Washington akár a tárgyalások közepette is felmondhatja a szabadkereskedelmi megállapodást. Az amerikai elnök fenyegetését megismételte szerdán is, az adóreform tervezetéről Missouriban elmondott beszédében. Az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény újratárgyalásának következő fordulója a jövő héten Mexikóvárosban lesz. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?