Nem biztos, hogy meggyengült az Iszlám Állam

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetnek sikerült megőriznie képességeit 2017 első felében a nemzetközi katonai nyomás ellenére - írták legfrissebb jelentésükben az ENSZ szakértői.

Az Irakból és Szíriából is fokozatosan kiszoruló Iszlám Állam dzsihadista szervezet "továbbra is képes pénzt küldeni harcosainak a közel-keleti konfliktusövezeten kívülről" - mutatott rá a világszervezet Biztonsági Tanácsának készült 24 oldalas beszámoló. A szélsőségeseket sújtó intézkedéseket kijátszva az Iszlám Állam támogatói egyszerre csak kisebb összegeket küldenek, amelyek felderítése szinte lehetetlen.

A csütörtökön ismertetett jelentés szerint a dzsihadisták forrásai nem változtak: továbbra is elsősorban a kőolajból és a lakosságra kivetett adókból szereznek pénzt.

A különféle ENSZ-határozatok és szankciók utókövetésével megbízott szakértői csoport figyelmeztetett, hogy az Iszlám Állam továbbra is képes merényletek ösztönzésére és elkövetésére a Közel-Keleten kívül, és elsődleges célpontjuk Európa.

A jelentés szerint az Irakban és Szíriában visszaszoruló dzsihadisták megpróbálják megvetni a lábukat Délkelet-Ázsiában, ahogy azt a Fülöp-szigetek déli részén zajló harcok is mutatták. "Az Iszlám Állam moszuli ellenállása megmutatta, hogy nem sikerült teljesen szétzúzni a szervezet parancsnoki struktúráját, és a csoport továbbra is jelentős katonai fenyegetés marad" - értékelték a szakértők.

Eközben az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetnek Nyugat- és Kelet-Afrikában, különösen Jemenben vannak nagy tartalékai. Az al-Kaida jelentős fenyegetés a Száheli övezetben, de Kelet-Afrikában is, ahol becslések szerint a két szélsőséges csoport tagjainak száma hatezer és kilencezer közé tehető.

Kapcsolódók

Kimaradt?