Betiltják Nepálban a menstruáló nők elszigetelését

Elfogadta szerdán a nepáli parlament azt a jogszabályt, amely betiltja azt a vidéken még sok helyen tartott szokást, hogy a menstruáló nőket elzárják a közösség többi tagjától.

A cshaupadinak nevezett hagyomány értelmében a nőknek menstruációjuk idejét vagy a szülés utáni időszakot teljes elszigeteltségben kell tölteniük egy házilag eszkábált kunyhóban, amelyet gotnak neveznek. Ez idő alatt semmilyen házi munkát nem végezhetnek, és nem érinthetik meg a család férfi tagjait, mert a hagyomány úgy tartja, hogy ilyenkor a nők tisztátalanok és érinthetetlenek.A cshaupadi főleg a nyugat-nepáli hindu közösségek körében elterjedt, ahol sokan úgy vélik, hogy ha a menstruáló nőket nem zárják el, az rossz szerencsét, betegséget vagy természeti csapást okozhat.

A most elfogadott jogszabály-módosítás értelmében aki a cshaupadi betartására kényszerít egy nőt, az három hónap börtönnel vagy 3000 rúpia büntetéssel sújtható. A törvény várhatóan jövőre lép érvénybe. A katmandui legfelső bíróság már 2005-ben betiltotta a cshaupadit, de kikényszeríthető büntetőintézkedések hiányában a gyakorlat vidéken több helyen fennmaradt.

Kapcsolódók

Kimaradt?