Harminc anarchista tört be a görög parlamentbe

Egy görög anarchista szervezet, a Rubicon mintegy harminc tagja tört be szerdán a görög parlament épületébe, ahol éppen plenáris ülés tartottak.

Az anarchisták két bebörtönzött fiatal, Irianna és Periklész, szabadon engedéséért tüntetett, illetve dobált röplapokat az oszlopcsarnokban. A tüntetőket kivezették, majd a rendőrség őrizetbe vette őket, később azonban a parlament elnökének kérésére szabadon engedték mindannyiukat.

A sajtóban csak a keresztnevükön emlegetett fiatalokat több éves börtönbüntetésre ítélték, miután egy baloldali terrorszervezet tevékenységében való részvétellel vádolták őket. Az ítéletet az igazságügyi miniszter, Sztavrosz Kontonisz kellemetlen meglepetésnek nevezte, a kormány szóvivője, Dimitrisz Canakopulosz pedig a görög igazságszolgáltatás fekete lapjának.

Irianna és Periklész ügye komoly tüntetéshullámot váltott ki Görögországban, a múlt héten, miután a bíróság elutasította Irianna szabadlábra helyezési kérelmét, kb. 200 maszkos anarchista pusztított Athén belvárosának legnépszerűbb bevásárlóutcájában, ahol mintegy 60 bolt kirakatát törték be.

Görögországban évek óta erős a szélsőbaloldali anarchista jelenlét, az ellenzék pedig azzal vádolja a kormányt, hogy nem tesz eleget annak érdekében, hogy megakadályozza az ehhez hasonló cselekményeket.

Kimaradt?