Volt szovjet kémmel is találkozott Trump fia

Egy orosz-amerikai lobbista, korábbi szovjet kémelhárító is részt vett ifjabb Donald Trump és Natalja Veszelnyickaja orosz jogász tavaly nyári találkozóján – jelentette pénteken az amerikai NBC hírtelevízió. Az AP amerikai hírügynökségnek később maga a lobbista, Rinat Akhmetshin is megerősítette, hogy jelen volt a beszélgetésen.

Az NBC még nem nevezte meg az illetőt, aki a híradás szerint tagadja, hogy jelenleg bármilyen kapcsolata lenne bármelyik orosz hírszerző szolgálattal. Annyit tudni róla, hogy az egykori szovjet hadseregben szolgált, majd kivándorolt az Egyesült Államokba, és orosz-amerikai kettős állampolgársággal rendelkezik. A lobbista az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, hogy a szovjet hadsereg egyik kémelhárító egységénél szolgált, de nem kapott titkosszolgálati kiképzést.

Az amerikai elnök legidősebb fia a héten hozott nyilvánosságra egy levelezést, melynek tanúsága szerint tavaly júniusban, az apja elnökjelöltté választása utáni napokban abban a tudatban találkozott Veszelnyickajával, hogy a nő terhelő információkat adhat át neki apja választási ellenfeléről, Hillary Clinton demokrata párti elnökjelöltről. Az ifjabbik Trump a lobbista részvételét nem hozta nyilvánosságra.

Az NBC híradása szerint az orosz-amerikai lobbista Veszelnyickaja kíséretében érkezett a találkozóra, amelyen jelen volt Jared Kushner, az amerikai elnök veje és Paul Manafort, Trump korábbi kampányfőnöke is. Alan Futerfas, az ifjabbik Donald Trump egyik ügyvédje az NBC-nek megerősítette, hogy valóban részt vett a New York-i találkozón a lobbista, aki Emin Agalarov orosz énekes és feltehetően Natalja Veszelnyickaja egy barátja. Agalarov az egyik ügyfele Rob Goldstone zenével foglalkozó reklámszakembernek, aki a hírek szerint megszervezte a találkozót az orosz jogász és az ifjabbik Trump között.

Futerfas elmondta, hogy a találkozón beszélgetett a lobbistával, aki amerikai állampolgár, és határozottan állította, hogy nem az orosz kormánynak dolgozik. Az ügyvéd szerint – bár biztonsági okokból ellenőrizték a neveket – az ifjabbik Donald Trump semmit nem tudott az illető hátteréről a találkozó idején.

Arra a kérdésre, hogy most már ismerve a lobbista hátterét, nincsenek-e aggályai a Trump Towerben folytatott megbeszélés miatt, határozott nemmel válaszolt. Az NBC azt is megemlítette, hogy Veszelnyickaja egy interjúban tagadta, hogy bármi köze lenne a Kremlhez, és határozottan azt állította, hogy a találkozón az Oroszország elleni amerikai szankciókról akartak beszélni, nem pedig az amerikai elnökválasztási kampányról.

Akhmetshin  is megszólalt

Nem sokkal a hír megjelenése után Rinat Akhmetshin is megszólalt. Elmondta: Trump elnök fia azt kérte Veszelnyickajától, hogy adjon át neki bizonyítékokat arra vonatkozóan, hogy a Demokrata Nemzeti Bizottság törvénytelen módon jutott pénzügyi forrásokhoz.

Az orosz jogász azonban közölte, nincsenek erre vonatkozó információi. Veszelnyickaja azt mondta, a Trump-kampánynak ebben az ügyben tovább kell kutakodnia. Akhmetshin szerint az ifjabbik Trump ezt követően látványosan elvesztette érdeklődését a találkozó iránt, „alig várták, hogy a megbeszélés véget érjen”. Az orosz-amerikai lobbista úgy értékelte, hogy a találkozón nem hangzott el semmi „lényeges”, és ő maga előzetesen „komolyabb” megbeszélésre számított.

Az orosz vezetés tagadta, hogy tudott a tavaly nyári találkozóról. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Akhmetshinnel kapcsolatban pénteken úgy nyilatkozott, hogy „semmit sem tudnak arról az emberről”.

Kapcsolódók

Kimaradt?