Kikérnék a felvidéki magyar állampolgárok listáját Slotáék

Az újonnan magyar állampolgárságot szerzett személyek listájának Magyarországtól való kikérésére szólítja fel a szlovák belügyminisztériumot és a külügyi tárcát a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) - közölte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség szerdán.

Andrej-DankoAndrej Danko, a szlovák politikai paletta jobb szélén elhelyezkedő, parlamenten kívüli párt elnöke a felszólítással arra reagált, hogy az Európai Parlament petíciós bizottsága a közelmúltban a szlovákiai magyarok szlovák állampolgári jogai mellett kiálló petíció befogadása mellett döntött.

A petíciót Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke és Gubík László, a magyar állampolgárságát nyíltan felvállaló egyik felvidéki magyar nyújtotta be tavaly. A beadvány többek közt arra mutat rá, hogy a szlovák állam, bár alkotmánya garantálja, hogy senkitől nem vehetik el a szlovák állampolgárságát, mégis megteszi ezt.

Az SNS elnöke szerint az újonnan állampolgárságot szerzett magyar állampolgárok listájának kikérését az indokolja: félő, hogy Szlovákiában jelenleg az államigazgatásban és az önkormányzatokban vagy a rendőrség és a titkosszolgálat alkalmazásában is lehetnek olyan személyek, akik külföldi állampolgárok. "Ez károsítja Szlovákia érdekeit, mert több ilyen funkció betöltésének is szlovák állampolgárság a feltétele" - vélekedett. Rámutatott: eddig sem Robert Fico jelenlegi, sem Iveta Radicová előző kormánya nem indítványozta egy ilyen lista kiadását Budapesttől.sns pozsony nie bratislava slota

Andrej Danko, Lomnici Zoltán és Gubík László beadványával kapcsolatban hozzáfűzte: pártja támogatja a Jaroslav Paska, az SNS által jelölt Európai Parlamenti képviselő által a petícióval szemben benyújtott írásbeli kifogást.

Kimaradt?