Őrizetbe vettek négy dzsihadista szimpatizánst Brüsszelben

Őrizetbe vettek négy nőt és fegyvereket is lefoglaltak a terrorizmus elleni műveletek keretében Brüsszelben – közölte a belga főügyészség szerdán.

Eric Van der Sypt főügyész tájékoztatása szerint a gyanúsítottakat illegális fegyvertartás vádjával vették őrizetbe. A Kamikaze Riders nevű, dzsihadista szimpatizáns motoros csoport tagjaival vannak kapcsolatban.

A nők személy szerint azokkal a motorosokkal tartottak kapcsolatot, akiket 2015-ben azért vettek őrizetbe, mert terrortámadás elkövetésével fenyegetőztek. A támadás elkövetésének veszélye miatt Brüsszelben nem tartották meg az újévi szabadtéri ünnepségeket. A most elfogott négy ember kihallgatása megkezdődött – tette hozzá a főügyész.

Tavalyelőtt év végén nyolc embert vettek őrizetbe Brüsszelben a Kamikaze Riders tagjai ellen indított vizsgálat keretében. A házkutatások során katonai egyenruhákat és az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezettől származó propagandaanyagokat találtak, fegyvereket vagy robbanószert azonban nem.

A Kamikaze Riders Facebook-oldalán motorkerékpárokat ábrázoló fotók és Izrael-ellenes videók láthatók. Az egyik bejegyzésben Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt Adolf Hitler náci diktátorhoz hasonlították.

Kapcsolódók

Kimaradt?