Őrizetbe vettek három dzsihadistát Madridban

Őrizetbe vett három feltételezett dzsihadistát a spanyol rendőrség Madridban - közölte a spanyol belügyminisztérium szerdán.

A tárca közleménye szerint egyikük, egy 32 éves marokkói férfi "rendkívül veszélyes", aki fenyegetést jelentett a közbiztonságra. A férfi online kapcsolatot tartott fenn az Iszlám Állam (IÁ) iszlamista terrorszervezet Szíriában és Irakban harcoló terroristáival. Lakásán olyan oktatóanyagokat, kézikönyveket találtak, amelyek például arról szólnak, hogyan kell öngyilkos merényletet elkövetni.

A hatóságok szerint környezetében újabb tagokat toborzott a szervezet számára, és a másik két elfogott férfi - egy 33 és egy 38 éves marokkói állampolgár, akik lakótársai is voltak - már ennek a kiképzési folyamatnak voltak a részesei.

Spanyolország a 2015. június 26-i, Tunéziában, Franciaországban és Kuvaitban elkövetett támadásokat követően módosította terrorvédelmi készültségét 4-es, magas kockázatú fokozatra az öt pontos skálán. Azóta a hatóságok Spanyolországban 172 embert fogtak el a terrorszervezettel fenntartott kapcsolatuk miatt.

Kapcsolódók

Kimaradt?