A német külügyminiszter támogatását kérte a FUEN elnöke

A német külügyminiszter támogatását kérte Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke, aki az ernyőszervezet német munkacsoportjának (AGDM) éves találkozóján vesz részt június 19-e és 22-e között.

A német külügyminiszterrel való találkozón kedden délelőtt Vincze Loránt bemutatta az őshonos kisebbségek európai szervezetét és elmondta: „Több olyan kis lélekszámú és asszimilációval küzdő csoport van a kisebbségek között, amelyeknek szüksége van a támogatásra, a FUEN szolidaritására, de a nagyobb vagy jobb helyzetben lévő közösségeknek is olyan erős, befolyásos partnerekre, mint a német szövetségi kormány. Közös célunk az európai kisebbségi keretszabályozás megteremtése, a Minority SafePack kezdeményezés által.”A FUEN elnöke szerint az identitás, a kultúra megőrzése, valamint az anyanyelvhasználat és a kisebbségi oktatás mind olyan értékek, amelyeket az Európai Uniónak védelmeznie kell. A találkozón Vincze Loránt a német szövetségi kormány és a külügyminisztérium támogatását kérte Sigmar Gabriel minisztertől.

Az AGDM szervezésében magas szintű találkozókra kerül sor a németországi politikai vezetőkkel, a német parlament és a kormány képviselőivel. Többek közt Sigmar Gabriel külügyminiszter és dr. Norbert Lammert, a Bundestag elnöke fogadja a FUEN és az AGDM képviselőit. A találkozókat Hartmut Koschyk, a német kormány kisebbségügyi biztosa készítette elő.

A német kisebbségi találkozó keretében a FUEN és az AGDM képviselőit kedden este a Szlovák Köztársaság berlini nagykövetségén Peter Lizák nagykövet és Bukovszky László kisebbségügyi biztos látják vendégül, ahol a szlovákiai német közösség bemutatóján és kulturális programján vesznek részt.

A Bundestag házelnökével és a német kancellár biztosával június 21-én, szerdán találkozik a FUEN elnöke, alig három héttel azután, hogy a német parlament alsóháza egyhangú nyilatkozatot fogadott el az európai kisebbségi együttműködés támogatásáról.

Kapcsolódók

Kimaradt?