Magyarországon elfogadták a civiltörvényt

Elfogadta a magyar parlament kedden a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényt.

A fideszes Kósa Lajos, Gulyás Gergely, Németh Szilárd és Vitányi István által jegyzett indítvány 130 igen, 44 nem és 24 tartózkodó szavazatot kapott. A zárószavazás előtt a fideszes többség leszavazta az ellenzéki módosításokat. Szabó Tímea a szavazás után Orbán Viktorhoz vitt egy sokméteres dokumentumot a nehéz helyzetbe sodort szervezetek listájával.

Az MTI azt írja, a törvény hatálya alá tartozó egyesületek és alapítványok 15 napon belül kötelesek bejelenteni a bíróságon külföldről támogatott szervezetté válásukat, amint az általuk kapott tárgyévi támogatások összege eléri a pénzmosás elleni törvényben meghatározott összeg kétszeresét, 7,2 millió forintot. Az adatok nyilvánosak lesznek, az érintetteknek pedig a bejelentés után fel kell tüntetniük a honlapjukon, valamint az általuk kiadott - a médiatörvény szerinti - sajtótermékekben és egyéb kiadványokban is, hogy külföldről támogatott szervezetnek minősülnek.

A törvény elfogadása utána elsőként a Társaság a Szabadságjogokért jelentette be: polgári engedettlenségbe kezdenek.

Percekkel később a Helsinki Bizottság is bejelentette, hogy nem regisztráltatja magát külföldön támogatott szervezetként.

A törvény szerint, ha valaki nem regisztrál, először az ügyész szólítja fel, hogy 30 napon belül tegyen eleget a kötelezettségének. Majd, ha továbbra sincs regisztráció, újabb ügyészi felszólítás jön, immáron 15 napos határidővel. Ezután már jön a bírság kiszabása: ezt az ügyészség kezdeményezi a bíróságon. Ha a szervezet a bírság kiszabása után is makacskodik, végül az ügyész keresetet indít a szervezet törlése érdekében. ha ez jogerőre emelkedik, a civil szervezetet törlik a nyilvántartásból. A Velencei Bizottság javaslata nyomán hagyták el a törlés lehetőségét a szankciók közül. A külföldről támogatott szervezetek köréből akkor lehet kikerülni, ha egymást követő két adóévben nem érik el a törvényi támogatási szintet – írja a HVG.

Címlapi illusztrációnk forrása: Túry Gergely

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?