Újabb terrorcselekmény Londonban: heten meghaltak, több mint 40-en megsérültek

FRISSÍTVE: Halálos áldozatokkal járó terrorcselekmény történt szombat éjjel a brit fővárosban. A London hídon (London Bridge) egy fehér furgon nagy sebességgel felhajtott a járdára és több gyalogost elütött, majd a járműből szemtanúk beszámolója szerint három vagy négy ember kiugrott és késsel támadt a járókelőkre a közeli piac, a Borough Market környékén. A legfrissebb adatok szerint heten meghaltak, 48-an megsérültek. A támadókat lelőtték.

Korábbi hírek szerint a közeli Vauxhall városrészben is történt egy késeléses incidens, de a rendőrség nem sokkal később közölte, hogy az nincs összefüggésben a London hídon történt gázolással és az utána elkövetett késeléses támadással.

A Scotland Yard vasárnap hajnalban hivatalosan terrorcselekménynek nyilvánította a hídon és a Borough Market mellett elkövetett merényletet. A londoni rendőrség bejelentése előtt nem sokkal Theresa May miniszterelnök is utalt a terrortámadás lehetőségére, közölve: a hatóságok “potenciális terrorcselekményként” kezelik a történteket.

Szemtanúk arról számoltak be, hogy a rendőrök használtak fegyvert egy környékbeli étterem mellett és két tettest lelőttek. Közösségi portálokon vasárnap hajnalban megjelent egy fotó, amelyen két, földön fekvő ember látszott, mellettük fegyveres rendőrökkel. Az egyik fekvő férfi ruházatára fémflakonoknak látszó tárgyak voltak erősítve.

A londoni rendőrség vasárnap hajnali felhívásában “józanságra és visszafogottságra” kérte a közösségi portálokon képeket és videókat közzétevőket. Theresa May kormányfő elnökletével vasárnap délelőtt összeül a brit kormány válsághelyzeti tanácskozó testülete, a COBRA.

Heten meghaltak, több mint 30-an megsérültek 

A londoni rendőrség szerint legalább hat ember halt meg a szombat esti londoni merényletekben a három támadón kívül – közölte vasárnapra virradóra Mark Rowley, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának parancsnoka. Cressida Dick, a Scotland Yard főparancsnoka vasárnapi sajtótájékoztatóján úgy tájékoztatott, hogy a halálos áldozatok száma hét. 

A rendőrség azt feltételezi, hogy három támadó követte el a brit fővárosban a London hídon (London Bridge) és egy közeli piacon a terrorcselekményeket és többen nem voltak. A rendőrség az első riasztás után nyolc perccel végzett velük. Rowley szerint eleinte úgy tűnt, hogy öngyilkos merénylők által használt mellényt viseltek, de kiderült, hogy nem így van.

A legfrissebb adatok szerint 48 sebesültet szállítottak kórházba a brit fővárosban – közölte vasárnap reggel a londoni mentőszolgálat. Peter Rhodes, a mentőszolgálat egyik igazgatóhelyettese arról tájékoztatott arról, hogy több embert könnyebb sebesülésekkel a támadások helyszínén láttak el.

FRISSÍTÉS: A támadókat lelőtték

Mark Rowley, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának parancsnoka vasárnap kora reggel bejelentette, hogy a rendőrség fegyveres egységei végeztek a támadókkal. A Scotland Yard szerint a merénylőcsoportnak nem volt több tagja. A rendőrség az első riasztás után nyolc perccel végzett velük.

Rowley szerint eleinte úgy tűnt, hogy a támadók öngyilkos merénylők által használt mellényt viseltek, de kiderült, hogy nem így van. Közösségi portálokon vasárnap hajnalban megjelent egy fotó, amelyen két, földön fekvő ember látszott, mellettük fegyveres rendőrök. Az egyik fekvő férfi ruházatára fémflakonoknak látszó tárgyak voltak erősítve.

A Sun című napilap értesülése szerint a támadók bádogpalackokból házilag készített mellényt viseltek, hogy megvédje őket a késszúrásoktól. Feltehetően ezekről a mellényekről hitték először azt, hogy robbanóanyagot tartalmazhatnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?