Németország felfüggeszti az elutasított afgán menedékkérők hazatoloncolását

Németország a Kabulban elkövetett robbantásos merénylet nyomán felfüggeszti az elutasított afgán menedékkérők hazatoloncolását - jelentette be Angela Merkel német kancellár csütörtökön Berlinben a tartományi kormányfőkkel folytatott egyeztetése után.

A szövetségi kormány és az elutasított menedékkérők hazajuttatásáért felelő tartományi kormányok megállapodása szerint átmenetileg leállítják a csoportos hazatoloncolásokat Afganisztánba, és bevárják, hogy a külügyminisztérium frissítse elemzését a dél-ázsiai ország biztonsági helyzetéről.

Az új helyzetértékelés várhatóan júliusig elkészül, addig csak bűncselekményért elítélt, illetve közveszélyesként számon tartott elutasított menedékkérőket lehet Afganisztánba toloncolni. Az önkéntes hazatérést ösztönző programokat viszont változatlanul folytatják tovább - mondta Angela Merkel.

A külügyminisztériumi helyzetértékelés azért fontos, mert annak alapján hoz döntést a bíróság, ha a menedékkérő a kérelme elutasítása után megtámadja a Németország elhagyására kötelező hatósági határozatot.

Németországból az ezredforduló óta több mint egy évtizedig nem toloncoltak vissza nagyobb számban elutasított menedékkérőket Afganisztánba. Az informális moratóriumot a tálibok 2001-es bukása után kialakult biztonsági helyzet, illetve a NATO vezette nemzetközi koalíció művelete indokolta. Az irányváltást az európai migrációs válság kényszerítette ki, így tavaly december óta ismét szerveznek csoportos hazatoloncolásokat, ami társadalmi, politikai ellenállást váltott ki, holott eddig ezernél is kevesebb elutasított afgán menedékkérőt szállítottak vissza hazájukba.

A hazatoloncolások felújítását bíráló hangok tovább erősödtek az afgán fővárosban, Kabulban elkövetett szerdai robbantásos merénylet után, Berlin és a tartományi kormányok pedig most hivatalos moratóriumot hirdettek. A hazatoloncolások körüli viták hevességét jelzi, hogy szerdán zavargásba torkolló spontán tüntetés volt egy nürnbergi iskolában, mert rendőrök el akartak szállítani egy hazatoloncolásra jelölt afgán diákot. Az összecsapásban három rendőr megsebesült, több tüntetőt előállítottak.

Kapcsolódók

Kimaradt?