Egy román Boeing miatt riasztották a magyar Gripeneket

Egy Franciaországba tartó utasszállító repülőgép miatt riasztották a Magyar Honvédség Gripenjeit – közölte a Honvédelmi Minisztérium szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint egy Franciaországba tartó Boeing 737-es utasszállító repülőgép 14 óra 46 perckor lépett be Magyarország légterébe, és nem vette fel a kapcsolatot a polgári légiforgalmi irányítással. Az integrált légi vezetési NATO-központ ezért riasztotta a Magyar Honvédség készültségi szolgálatban lévő Gripenjeit. A magyar határon belül a Gripen pár elfogta a repülőgépet és elvégezte az azonosítást.

A repülőgép 15 óra 04 perckor rádiókapcsolatot létesített a polgári légiforgalmi irányítást végző HungaroControllal, és folytatta útját Párizs felé. A riasztás után a Gripenek visszatértek a kecskeméti repülőbázisra – írta a HM.

Az érintett gép a Blue Air román diszkont-légitársaság Boeing 737-500-asa volt, amely Konstancából indult, és a Párizs melletti Beauvais-tilléi repülőterére tartott – derült ki a Flightradar24.com élő radarképéből.

Kapcsolódók

Kimaradt?