Öt év alatt 134 ezerrel csökkent Magyarország népessége

Öt év alatt 134 ezerrel csökkent Magyarország népessége a 2011-es népszámlálás és a tavaly októberi kis népszámlálás, úgynevezett mikrocenzus között. A KSH szerdán ismertetett adatai szerint október 1-jén 9 millió 803 ezer 837-en éltek az országban.

Vukovich Gabriella, a KSH elnöke sajtótájékoztatóján azt mondta, rekordgyorsasággal haladnak az adatok feldolgozásával, és a nagyobb mintának köszönhetően majd járási szinten is tudnak adatokat szolgáltatni. A mikrocenzus célja, hogy két népszámlálás között ugyanazzal a tematikával frissítsék az adatokat, összegző felvételt készítsenek a társadalmi változásokról a szakpolitikák alakítói és a kutatók számára.     

A felmérést a lakosság 10 százalékának, 440 ezer háztartás bevonásával végezték; a KSH először a népességi adatokról és a lakások jellemzőiről ismertet adatokat.     

A felmérés időpontjában a népesség 15 százaléka volt gyermekkorú, 67 százalék tartozott az aktív korúak, 19 százalék pedig a 65 éves és annál idősebbek közé. A legsűrűbben lakott település Budapest volt, ahol átlagosan 3360-an éltek egy négyzetkilométeren.

A lakások 21 százaléka Budapesten, 52 százaléka más városokban, 28 százaléka pedig községekben található. Többségük két-, vagy háromszobás, átlagos alapterületük 84 négyzetméter volt; ez 6 négyzetméterrel nagyobb, mint öt éve. A legtöbb panellakás a fővárosban található, ahol minden negyedik háztartás ilyen. 

Kapcsolódók

Kimaradt?