Észak-Korea kilőtt egy azonosítatlan lövedéket

Észak-Korea kilőtt egy azonosítatlan lövedéket vasárnap Pukcshang körzetéből - közölte a dél-koreai hadsereg. A dél-koreai és a japán illetékesek megkezdték az adatok elemzését.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség névtelen forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy feltehetően nem interkontinentális ballisztikus rakétát tesztelt az észak-koreai hadsereg. A dél-koreai vezérkar elmondta, hogy a délután öt előtt egy perccel indított rakéta 500 kilométert repült keleti irányba, mielőtt a tengerbe csapódott volna. Az események nyomán Mun Dzsae In új dél-koreai elnök összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot.

Tokió szerint a Phenjan közeléből kilőtt észak-koreai rakéta nem érte el a japán gazdasági övezetet. Szuga Josihide, a japán kabinet főtitkára elmondta, hogy a kormány tiltakozott Észak-Koreánál a teszt miatt. Eddig nem érkezett jelentés arról, hogy a rakéta bármilyen kárt okozott volna.

Abe Sindzó japán kormányfő a nemzetbiztonsági tanács ülését követően elmondta: szeretné, ha a hét legfejlettebb ország vezetői a jövő heti olaszországi találkozójukon megtárgyalnák az észak-koreai fenyegetést.

A Fehér Ház egyik tisztségviselője jelezte: az amerikai kormány figyelemmel kíséri az eseményeket, és úgy tudja, hogy Észak-Korea közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki, amelynek rövidebb volt a hatótávolsága, mint a közelmúltban tesztelt hasonló fegyvereké.

Észak-Korea egy héttel ezelőtt hajtott végre kísérletet egy új fejlesztésű közepes-nagy hatótávolságú ballisztikus rakétával, amely képes nukleáris robbanótöltet hordozására. A Hvanszon-12 jelzésű, föld-föld típusú rakéta 787 kilométert repült, mielőtt becsapódott a kijelölt nyílt vízterületen, a Japán-tengeren. Szakértők szerint a rakéta magasabban és hosszabb ideig repült, mint a Phenjan által tesztelt elődjei, és egy nap elérheti Alaszkát vagy Hawaiit.

Kapcsolódók

Kimaradt?