banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Megölték Mexikó egyik vezető újságíróját

Mexikóban a nyílt utcán végeztek az ország egyik vezető újságírójával. A szervezett bűnözésről szóló tudósításairól ismert Javier Valdezt Sinaloa állam fővárosában, Ciliacánban lőtték le ismeretlen tettesek hétfőn.

A La Jornada című országos lap újságírójának, az AFP francia hírügynökség munkatársának meggyilkolása megdöbbentette a hatóságokat - közölte a helyi ügyész, Juan José Ríos. A Riodoce hírportál alapítójának családtagjait és kollégáit védelem alá helyezték - tette hozzá.

Az 50 éves Javier Valdez elsősorban a kábítószer-kereskedelemről és a szervezett bűnözésről írt a régióban. Sinaloában működik a nemrég az Egyesült Államoknak kiadott Joaquín „El Chapo” Guzmán azonos nevű drogkartellje. Valdeznek több könyve is megjelent a témáról.

A Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) közölte: az újságíró az utóbbi időben aggódott biztonsága miatt. A szervezet egyúttal követelte a gyilkosság mielőbbi felderítését, és hangsúlyozta, hogy az elkövetőket felelősségre kell vonni. A mexikói kormány elítéli Javier Valdez megölését - írta a Twitter közösségi portálon Enrique Pena Nieto, a latin-amerikai ország elnöke.

A La Jornada egy másik, Miroslava Breach nevű munkatársát alig hat hete lőtték le Chihuahua államban.

A mexikói lapok közül egyre több gyakorol öncenzúrát, és félelemből nem ír a szervezett bűnözésről. Az Articulo 19 nevű újságíró-szövetség szerint tavaly 426 alkalommal érte támadás a sajtó munkatársait Mexikóban, amelyet a CPJ világviszonylatban az egyik legveszélyesebb országnak tart az újságírók számára. Az erőszakcselekmények jórészt felderítetlenek maradnak.

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kimaradt?