Ismerje meg a Macron-házaspár nem mindennapi történetét

„Nem fogsz ilyen könnyen megszabadulni tőlem. Visszatérek és feleségül veszlek” – fogadta meg 1995-ben az akkor 17 éves Emmanuel Macron drámatanárnőjének, a 24 évvel idősebb Brigitte Trogneux-nek. Vasárnaptól ők ketten az Élysée-palota lakói.

A kis Emmanuel csak 15 éves volt 1993-ban, amikor Amiens-i Providence Jesuit középiskolában megismerkedett az akkor 40 éves Brigitte Trogneux-vel. A három gyermekes férjezett asszonyt drámatanárnőként alkalmazták az elit magániskolában. Emmanuel beiratkozott a színházcsoportba, ahol „lenyűgözte” tanárnőjét intelligenciájával. Együtt írtak át színdarabokat, nagyon közel kerültek egymáshoz. A rossz nyelvek szerint talán túl közel is, ezért Emmanuel Macronnak 1995-ben, még tanulmányai befejezése előtt el kellett hagynia Amiens-t és tanulmányait a rangos párizsi elitképzőben fejezte be, a IV. Henrik Gimnáziumban.

Az 1953 áprilisában született Brigitte Amiens-ben látta meg a napvilágot egy hatgyermekes család legfiatalabb sarjaként. A Trogneux család csokoládégyártással foglalkozott, így módosnak számított.

A Daily Mail ellátogatott Amiens-be, ahol helyi újságíróktól és Macron volt osztálytársaitól tudott meg részleteket a tiltott viszonyról. „Óriási cirkusz volt a városban, amikor kiderült” – emlékezett vissza Benoit Delespierre, Amiens-i újságíró. „Franciaországban nyitottak az emberek a szerelemmel és szexszel kapcsolatban, de ez nem volt mindennapi viszony. Brigitte három gyermekes férjezett asszony volt, Emmanuel pedig a diákja. A többi szülő egyszerűen ’kiakadt’ a történteken” – tette hozzá.

„Tudtuk, hogy közel kerültek egymáshoz, érezhető volt a levegőben, hogy vonzódnak egymáshoz, de mindenki azt hitte, hogy csak plátói szerelem van közöttük” – fogalmazott Antoine Joannes, Macron volt osztálytársa. Azt Brigitte sem volt hajlandó elárulni, hogy a plátói vonzalom mikor alakult át szerelmi viszonnyá. „Soha senki sem fogja megtudni, hogy kapcsolatunk mikor vált komollyá. Ez a kettőnk titka marad” – fogalmazott a francia elnök felesége abban a könyvben, amelyet Anne Fulda írt Emmanuel Macronról.

A pár végül 2007-ben házasodott össze. Macront óriási ambíció hajtotta, hogy családjának és feleségének is megmutassa, nem volt tévedés a házasság.  Amikor 2014-ben Hollande kinevezte Macront gazdasági miniszternek, a fiatal közgazdász még teljesen ismeretlen volt a szélesebb nyilvánosság előtt.

A 2014 augusztusában történt kinevezés után Brigitte felmondott tanári állásából, és minden erejével férjét igyekezett segíteni. A nő a gazdasági miniszter szinte minden találkozóján jelen volt, igaz, meglehetősen a háttérbe vonulva. Brigitte azóta is Emmanuel legfontosabb tanácsadójának számít, a vasárnap megválasztott francia elnök minden nyilvános szereplését, beszédét leegyezteti vele.

Franciaországban ismeretlen a tengerentúlon meghonosodott ’first lady’ intézménye, az elnöki feleségnek nincs kiemelt közéleti szerepköre. A Macron-házaspár ezt a hagyományt megtörni szándékszik, Brigitte továbbra is azt tervezi, hogy aktív marad az elnök mellett. Emmanuel Macron bejelentette, hogy már elnöksége első hetében, egy formális, fizetéssel nem járó pozíciót keres majd a feleségének.  „Lesz állása, hallathatja a hangját és rálát majd a dolgokra. Mellettem fog dolgozni, mint mindig is tette, de emellett közszereplő is lesz" – mondta a frissen megválasztott elnök feleségéről.

„Sok időt tölt mellettem, mert számomra irányadó a véleménye és a jelenléte egy teljesen más atmoszférát varázsol körém. Nem tudod jól elvégezni a munkádat, ha nem vagy boldog" – mondta a feleségéről Macron.

Amióta a házaspár a nyilvánosság előtt szerepel, azóta a média felkapta kettejük kapcsolatát. A célkeresztben természetesen a köztük lévő korkülönbséget említik: Emmanuel és Brigitte között 24 év van. Macron támogatói az efféle kritikákat és gúnyolódó megjegyzéseket nőgyűlölőnek szokták bélyegezni, mivel szerintük fordított esetben, amikor a férfi az idősebb – például Melania Trump és Donald Trump kapcsolatában –, a közvélemény sokkal megengedőbb. A házaspár nem igazán foglalkozik az efféle nyilvános kritikákkal, sőt, Macron igazi partnerként kezeli feleségét a nyilvánosság előtt.

2016. november harmadikán a France 3 egy televíziós dokumentumfilmet közölt a Macron házaspárról. A felvételeken a fiatal Macron látható, amint első közös darabjukban szerepel, valamint számos felvételt közöltek a házasságkötésükről is. „Köszönjük, hogy elfogadnak minket, mint egy nem hétköznapi párt" – mondta Macron a ceremóniáról készült felvételen, ahol Trogneux felnőtt gyerekei is részt vettek. A férfi akkor 30 éves volt, a nő pedig 54.

Trogneux viszonylag könnyedén veszi korát, néha még viccel is vele, mondván, hogy ha Macron elnök akar lenni, akkor hamarosan meg kell mérettetnie magát, amíg még jól mutat az oldalán a kamerák előtt. „Muszáj nyernie 2017-ben, mivel 2022-ben már problémák lesznek az arcommal" – idézte fel szavait Nico­las Pris­sette egy Macronról szóló könyvben. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?