Könnygázzal és gumilövedékkel oszlattak Isztambulban

Az isztambuli rendőrség könnygázt és gumilövedéket vetett be a május 1-jei tüntetéseken - mondták el szemtanúk hétfőn.

A hatóságok több mint 200 tiltakozót állítottak elő Törökország legnépesebb városában.

„Összesen 207 embert vettek őrizetbe” – írta közleményében Isztambul kormányzója, hozzátéve, hogy mintegy 40 Molotov-koktélt, 17 kézigránátot, 176 petárdát és falragaszokat koboztak el a tiltakozóktól.

A munka nemzetközi ünnepén a múltban is rendszeresek voltak a megmozdulások Törökországban, amelyek többször végződtek erőteljes rendőri fellépéssel.

Az idei tüntetések a várakozások szerint visszafogottabbak lesznek, miután a szakszervezetek bejelentették, hogy meg se próbálnak gyűlést összehívni a Taksim térre, a kormányellenes tiltakozások hagyományos helyszínére. A Taksim tér 2013-ban hetekig címlapokon volt a Recep Tayyip Erdogan jelenlegi török államfő, akkori kormányfő elleni tüntetések miatt.

A rendőrség nagy erőkkel van jelen Isztambul-szerte, a levegőből több helikopter figyeli a várost.

Mecidiyeköy környékén az egyenruhások könnygázzal és gumilövedékkel oszlatták fel a tömeget, amely a Taksim térre akart vonulni. „Taksim a miénk és az is marad!” – kiabálták a tiltakozók.

Törökországban szinte tapintható a feszültség azóta, hogy Erdogan hajszállal ugyan, de megnyerte az alkotmány módosításáról és elnöki jogosítványai kiterjesztéséről tartott április 16-i népszavazást.

Jogvédő csoportok és egyes nyugati országok bírálják Ankarát, mert a tavalyi sikertelen puccskísérletet követően jelentősen korlátozta a szólásszabadságot és az alapvető polgári jogokat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?