CEU - Orbán meghajlik az EPP akarata előtt?

Az Európai Néppárt elnöksége szombat reggel megvitatta Orbán Viktorral a nagy visszhangot kiváltó magyar döntéseket - tájékoztat a BruxInfo

Az ülés után elhangzott nyilatkozatok között értelmezésbeli eltérés volt arról, hogy a CEU-val összefüggésben mire is vállalt garanciát a miniszterelnök: az uniós jog, vagy a Bizottság napokban kifejtett jogi álláspontjának a maradéktalan végrehajtására. Ami biztos, hogy a kormánynak egy hónapon belül válaszolnia kell a testület által emelt kifogásokra.

A Fidesz Néppártból történő esetleges kizárása nem volt napirenden.

Az Európai Néppárt szóvivője szerint Orbán Viktor arról a szándékáról biztosította a 11 fős néppárti elnökséget, hogy maradéktalanul teljesíteni fogja azokat a követelményeket, amelyeket az Európai Bizottság a héten a törvény ügyében elindított kötelezettségszegési eljárásban megfogalmazott. Siegfried Muresan, az EPP szerint a miniszterelnök megígérte, hogy egy hónapon belül egy tervet terjeszt elő, amelyben részletesen ismertetni fogja, hogy a Bizottság által megfogalmazott aggályok figyelembevételével hogyan kívánja módosítani a jogszabályt.

A magyar álláspont ezzel szemben továbbra is az, hogy Magyarország a jogi eljárás keretei között és a jogi vita kimenetétől függően kész az uniós jog maradéktalan alkalmazására. Ami nem jelenti szükségszerűen azt, hogy teljesen alá is kívánná magát vetni az Európai Bizottság jogi véleményének.

„Készen állunk a tárgyalásokra. Az Európai Bizottság véleményének több pontját is elfogadhatónak tartjuk. Magyarország eddig mindig készen állt arra, hogy eloszlassa a brüsszeli aggodalmakat” - jelentette ki a megbeszélést követően a miniszterelnök kabinetfőnöke. Rogán Antal szerint az józan ésszel fel sem merülhet, hogy a kérdést ne jogi mederben kezeljék.

Világos üzenetet küldtek Orbánnak

„Az Orbán Viktorral folytatott nyílt és őszinte beszélgetést követően az EPP azt kérte a Fidesztől és a magyar hatóságoktól, hogy tegyenek meg minden szükséges lépést a Bizottság követelésének való megfelelés érdekében. Orbán miniszterelnök arról biztosította a Néppártot, hogy Magyarország ennek megfelelően fog eljárni” - jelentette ki közleményében Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke.

A párt elnöke szerint az EPP elnöksége „világos üzenetet küldött Orbán miniszterelnöknek és tagpártjának a Fidesznek, hogy elfogadhatatlannak tartja bármelyik alapvető jog korlátozását vagy a jogállamiság figyelmen kívül hagyását. Ez kiterjed az akadémiai szabadságra és az egyetemek autonómiájára is. Az EPP azt akarja, hogy a CEU ne zárja be a kapuit, a határidőket felfüggesszék és párbeszéd kezdődjön az Egyesült Államokkal” - szögezi le a nyilatkozat.

Daul hozzátette, az EPP meggyőződése, hogy „a civil szervezetek bármilyen egészséges demokrácia szerves részét képezik, a civil társadalmat képviselik és tiszteletben kell tartani őket”.

Manfred Weber, az EPP parlamenti frakcióvezetője – aki ugyancsak tagja a tízfős elnökségnek – hangsúlyozta, hogy a Néppárt megvédi a tudomány szabadságát, ami szerinte azt jelenti, hogy „nem engedhetjük meg egy egyetem bezárását”. Ez az, amit elvárunk, és ennek része a határidők kérdése is”. A frakcióvezető méltatta a magyar kormányfő párbeszédre való készségét és nyitottságát, rámutatva, hogy „a végén mindig kész volt elfogadni és betartani a szabályokat”.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?