Nem felelt meg az Európa Tanács normáinak a török népszavazás

A vasárnapi török népszavazás nem felelt meg az Európa Tanács normáinak - közölték hétfőn a szervezet és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) közös törökországi megfigyelő küldöttségének vezetői.

Cezar Florin Preda, az Európa Tanács küldöttségének vezetője Ankarában sajtótájékoztatón beszélt, amelyen részt vett Tana de Zulueta, az EBESZ megfigyelőinek vezetője. Zulutea is azt mondta, hogy a török népszavazás nem felelt meg a nemzetközi normáknak. Az Európa Tanács regionális nemzetközi szervezet, amelynek jelenleg 48 tagja van, köztük Törökország.

A tanács nyitva áll bármely olyan európai állam előtt, amely elfogadja a jogállamiság intézményét és garantálja állampolgárai számára az alapvető szabadság és emberi jogokat.

A vasárnapi török referendumon – előzetes adatok szerint – 86 százalékos részvétel mellett a szavazók 51,34 százaléka igennel, 48,66 százaléka nemmel voksolt az alkotmánymódosításra, amelynek révén megszűnne a miniszterelnöki tisztség, és a kormányfő hatáskörei a mindenkori köztársasági elnökre szállnának át. A legnagyobb ellenzéki párt, a Köztársasági Néppárt (CHP) vitatja az eredményt.

Kapcsolódók

Kimaradt?