„A miénk nagyobb!” – az oroszok szerint övék „Minden Bombák Apja”

Lehet, hogy az amerikaiaké „Minden Bombák Anyja”, de az oroszoké „Minden Bombák Apja” – emlékeztetett a sputniknews.com orosz propagandaportál annak kapcsán, hogy Washington azt állította: a legnagyobb hatású nem nukleáris fegyverét vetette be a héten Afganisztánban.

A portál szerint az orosz fegyver négyszer akkora pusztításra képes, mint a hasonló típusú amerikai, hatóereje 44 tonna trotiléval egyenértékű. A vákuumos bomba (ATBIP) olyan hagyományos fegyver, amelynek felrobbanásakor szénhidrogénfelhő keletkezik. Ez pillanatok alatt elég, és nagy hőséget idéz elő. A pusztító erőt a robbanás keltette nyomáshullám és a magas hőmérséklet fejti ki.

A bomba tulajdonképpen egy tartály, amely a felszín közelében már ejtőernyővel ereszkedik alá, különleges permetet szórva szét a levegőben. A gyúelegyet ezt követően robbantja fel a gyújtószerkezet, s a hatalmas robbanás és égés nagy területről pillanatok alatt elszippantja az oxigént, komoly pusztítást okozva. A technológia a vietnami háború idején született, akkoriban a dzsungelek irtására szánták, az amerikai katonák tréfásan csak „daisy-cutternek”, azaz százszorszép-vágónak nevezték.

A fegyver különösen hatékony olyan célpontok ellen, amelyeket közvetlen bombatalálattal sem lehetne megsemmisíteni, például barlangok ellen. A nagy területen szétterülő aerosolcseppecskék olyan gyorsan égnek el, hogy hatalmas területen vákuum jön létre. A bomba romba dönti a hatósugarán belül elhelyezkedő épületeket, az emberek tüdejét pedig megfosztja az éltető oxigéntől. Még ennél is több kárt okoz a második lökéshullám, amikor is visszaáramlik a levegő. A bomba áldozatain külsérelmi nyomok általában nem mutatkoznak.

Orosz szakértők szerint a bombához 7 tonna robbanóanyagot használnak fel, s ez 44 tonna trotilnak megfelelő hatást fejt ki. A 7100 kilogramm robbanóanyag kevesebb, mint a hasonló amerikai fegyverben felhasznált 8200 kilogramm, de a hatóereje négyszer nagyobb, a robbanás epicentrumában keletkező hőmérséklet a kétszerese az amerikai bomba felrobbanásakor keletkezőének, s míg amaz 150 méter sugarú területen pusztít, addig az új orosz fegyver már 300 méteresen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?