Elkapták a temerini magyarverés gyanúsítottjait

Az újvidéki rendőrség azonosította a vasárnap hajlani temerini verekedés két gyanúsítottját – írta meg a Magyar Szó vajdasági napilap kedden az újvidéki 021 Rádió értesülésére hivatkozva. Vladislav Capik, Temerin polgármestere is azt mondta a lapnak: úgy tudja, hogy két támadót már kézre kerített a rendőrség.

Mint korábban írtuk, a VajdaságMa délvidéki hírportál hétfőn adott hírt arról, hogy vasárnap hajnalban Temerinben ismét bántalmaztak két magyar fiatalt. A fiatalok egy szórakozóhelyről hazafelé tartva magyarul beszélgettek, amikor elhaladt mellettük egy hat ismeretlen személyből álló csoport, aminek a tagjai a sértettek szerint hirtelen visszafordultak, és rájuk támadtak.

Az egyik magyar fiatalembert üvegpalackkal fejbe vágták, míg a másikat földre teperték és összerugdosták. A támadók a fiúk bántalmazása közben „a magyar anyjukat szidalmazták szerb nyelven" – írta a hírportál. A két áldozat közül az egyik súlyosabb sérüléseket szenvedett.

Ötven méterre a verés helyszínétől a huligánok újra magyarokra támadtak. Egy újabb magyar fiatal orra tört el, két társa pedig könnyebb sérülésekkel úszta meg a verést.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a tartományi parlament elnöke elítélte az újabb incidenst. Mivel a média szerint etnikai indíttatású incidensről van szó, Pásztor felkérte a szerveket, hogy alapos vizsgálatot folytassanak, és derítsenek fényt a körülményekre, a támadókat pedig állítsák bíróság elé.

Vladislav Capik szerint az önkormányzat még nem kapott a rendőrségtől hivatalos közleményt az incidensről. A polgármester keddre összehívta a város a község biztonsági tanácsát, amin ott lesznek a rendőrség képviselői is. Reméli, hogy nem nemzeti alapon történt a támadás, habár az eddigi információk azt mutatják, hogy ebben az esetben sajnos erről van szó – mondta Capik.

Temerinben az elmúlt években gyakoriak voltak a helyi magyar kisebbség elleni támadások. temerinA Magyar Szó azt írja kedden, hogy egy nappal az incidens előtt Halál a magyarokra! felirat jelent meg egy temerini utca sarkán.

2012. novemberben 8 év után szabadon engedtek két temerini magyar férfit azok közül, akiket 2004-ben egy szerb férfi súlyos bántalmazása miatt ítéltek el. A szigorú ítélet felháborodást okozott a délvidéki magyarok körében, az ügy többször előkerült a magyar-szerb kétoldalú tárgyalásokon.

Vajdaság Köztársaságot követelő plakátok lepték el Újvidék központját. Keddre virradóra ismét plakátok lepték el Újvidéket, ezúttal olyanok, amelyek tartalmuk szerint - Vajdaság Köztársaság - Szabadságot Vajdaságnak - köztársasági rangot követelnek a tartománynak. A plakátok aláírója a Vajdasági Párt. Egyes helyeken a sárga-kék-zöld színű plakátokat egyenesen a Harmadik Szerbia (Treća Srbija) Vajdaság megszüntetését követelő plakátjaira ragasztották.vajdasag A Vajdasági Párt közleményt is adott ki, amely szerint nem fogja megengedni, hogy megismétlődjék 1988, amikor Újvidéken a "joghurt-forradalommal" gyakorlatilag megszüntették Vajdaság széleskörű autonómiáját. „Vajdaságot senki ne tanítsa arra, melyik a nyelve és milyen az írásmódja, mi a fővárosa, mikor élte virágkorát, s mikor a hanyatlását. A vajdasági föld nem eladó! Harcolni fogunk az identitásunkért minden, rendelkezésünkre álló demokratikus eszközzel, mert ez a mi generációnk kötelessége", üzente a Vajdasági Párt, amely célkitűzésének Szerbia és Vajdaság egyenrangú kapcsolatát tartja egy közös államon belül, továbbá egy új alkotmány meghozatalát, amely Vajdaságot köztársaságként határozza meg egy összetett, szövetségi államon belül. Az ilyen Vajdaságnak lesz törvényhozó, végrehajtó és bírósági hatalma, önálló döntéshozatali joga saját tartalékait, vagyonát és bevételét illetően, áll egyebek között a Vajdaság Köztársaság - Szabadságot Vajdaságnak! jelmondattal fejeződő közleményben.

Kimaradt?