Brexit: Spanyolország vétójogot kapna Gibraltár ügyében

Spanyolország vétójogot kapna Gibraltár ügyében az Európai Uniótól. Az EU tanácsának elnöke, Donald Tusk azt mondta, hogy az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti kiválási tárgyalások eredménye csak akkor lesz érvényes Gibraltárra, ha a félsziget sorsáról Madrid és London meg tud állapodni, írja az Euronews internetes oldala.

A hírtelevízió szerint erre azonban jelenleg nem sok esély van. A két ország között mindig is vita volt a Spanyolországba ékelődő félsziget hovatartozása miatt, ez csak azért hagyott alább, mert mindkét ország belépett az Európai Unióba.A gibraltári főminiszter, Fabian Picardo felháborodott az EU terve miatt, szerinte Spanyolország politikai zálogként kezeli Gibraltárt. „Az Európai Tanács talán megengedte Spanyolországnak, hogy egy javaslatba bevegye ezt az ügyet, de Gibraltár sosem lesz a brexit politikai foglya, és a brexit áldozata sem lesz” – idézi a politikust a Euronews.

Az 1704 óta brit uralom alatt álló Gibraltár polgárai a tavaly júniusi népszavazáson elsöprő többségben az Európai Unióban maradás mellett szavaztak, a kilépés az ő életükre is hatalmas hatással lesz.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?