Letartóztatták a dél-koreai elnököt

Helyi idő szerint péntek reggel letartóztatták Pak Gun Hje dél-koreai elnököt. A szöuli központi kerületi bíróság előzőleg jóváhagyta a letartóztatási parancsot.

Vesztegetéssel, hatalommal való visszaéléssel és államtitoksértéssel gyanúsítják a 65 éves politikust. Pak legfeljebb 20 napig maradhat börtönben a hivatalos vádemelésig.

Pak Dél-Korea első olyan demokratikusan választott elnöke, akit a parlament elmozdított hivatalából. Tíz évnél is hosszabb börtönbüntetéssel sújthatják, ha bebizonyosodik, hogy kenőpénzeket fogadott el nagyvállalatok vezetőitől.

A bíróság döntésére azt követően került sor, hogy az előző nap több órán keresztül hallgatták ki a menesztett elnököt.

A korrupciós botrány kirobbanása óta dél-koreaiak százezrei tüntettek Szöulban, a korrupciós botrányba keveredett Pak Gun Hje elnök lemondását követelve. A tüntetések alatt többen is meghaltak. Nem csak Pak távozását követelő mozgalmak voltak, a volt miniszter mellett szimpátiatüntetéseket is tartottak.

Pak állítólag kulcsfontosságú államügyekbe avatkozott bele, nagyvállalatokat bírt rá pénzadományok folyósítására, és saját hasznára is visszaélt befolyásával.

A Pakkal több mint negyvenéves barátságot ápoló Csoj Szun Szilt novemberben hatalommal való visszaélés és csalási kísérlet miatt tartóztatták le.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?