Robbanóanyaggal megpakolt teherautóval gyilkoltak Bagdadban

Legalább tizenöten meghaltak és harmincan megsebesültek egy öngyilkos merényletben csütörtökön Bagdadban pár órával az előtt, hogy az országba érkezett António Guterres ENSZ-főtitkár - közölte egy rendőrségi forrás.

A támadás Bagdad egyik déli negyedében történt. Az öngyilkos merénylő robbanószerrel megpakolt teherautóval a biztonsági erők ottani ellenőrzőpontjának hajtott. A detonáció a közelben lévő autókban is kárt tett. A kórházba szállított sebesültek közül többen súlyos állapotban vannak – tájékoztatott a rendőri forrás.

Nem sokkal később érkezett meg Bagdadba António Guterres ENSZ-főtitkár, aki találkozik Fuád Maszúm iraki államfővel és Haidar al-Abádi miniszterelnökkel is. A portugál politikus emellett tájékozódik az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet elleni műveletek által érintett civilek humanitárius helyzetéről és a nekik nyújtott segítségről.

„A civilek védelme abszolút elsőbbséget kell, hogy élvezzen” – írta a városba érkezését követően a Twitteren Guterres. Irakban eddig mintegy hárommillió ember kényszerült otthona elhagyására, közülük mintegy 300 000-en az Iszlám Állam ellen indított, az észak-iraki Moszult és környékét érintő ostrom következtében.

Kimaradt?