banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Akár egy hétig is eltarthat a tűz megfékezése a kigyulladt lőszerraktárban

A jelenlegi helyzet szerint néhány naptól akár egy hétig is eltarthat, amíg megszűnnek a robbanások és sikerül eloltani a tüzet a kelet-ukrajnai Balaklija városánál lévő lőszerraktárban - jelentette ki Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök csütörtökön azon a sajtótájékoztatón, amelyet a katasztrófa helyszínének körzetében tartott, miután személyesen megismerkedett a kialakult helyzettel.

Helyi rendőrségi források szerint eddig egy sérültje van a tragédiának: egy 54 éves nőt kórházba szállítottak azután, hogy halántékon találta őt egy lövedékrepesz. A térségben 10 kilométeres sugarúra növelték azt a kört, ahonnan evakuálják a lakosságot, eddig csaknem húszezer személyt menekítettek ki a térségből. 

A védelmi minisztérium közlése szerint a nap folyamán tovább terjedt a tűz, a tűzoltók képtelenek megfékezni az egymás után robbanó lövedékek miatt.

A miniszterelnök tájékoztatása szerint a raktárakból álló komplexumnak már a fele lángba borult. Hrjoszman hangsúlyozta, hogy a létesítmény műszaki szempontból jó felszerelt volt, üzemeltetésében eddig csupán néhány jelentéktelen szabálysértésre derült fény.

Csütörtökre virradóan kezdtek felrobbanni a lövedékek, és hatalmas tűz ütött ki az ország keleti részén, a Harkiv mellett lévő Balaklija városánál 368 hektár területen lévő lőszerraktárban, ahol - a katonai főügyész tájékoztatása szerint - 138 ezer tonna lőszert tárolnak. A vizsgálatot végző hatóságok elsődleges feltételezése, hogy diverzáns akciót követtek el, azaz szándékos robbantás történt. Nem zárták ki ugyanakkor azt sem, hogy emberi hanyagságból történt a tragédia.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?