Tizenkilenc év után újra népszámlálást tartanak Pakisztánban

Fokozott biztonsági óvintézkedések mellett, több tízezer civil és katonai biztos részvételével vette kezdetét a népszámlálás Pakisztánban, ahol legutóbb 19 éve írták össze a lakosságot.

„Mozgalmas folyamatról van szó, de készen állunk” – mondta az AFP francia hírügynökségnek három katona és négy rendőr kíséretében Nadím Ehszan, aki tanárként saját körzetében, az afgán határhoz közeli Pesavarban gyűjt információkat a lakosságról.

A népszámlálásban több mint 300 ezren vesznek részt, köztük 84 ezer civil számlálóbiztos, akiknek többsége helyi tanár vagy tisztségviselő, valamint 44 ezer katonai biztos.

Megfigyelők szerint mindez kolosszális erőfeszítést kíván egy olyan országtól, amelynek bürokráciája nem nevezhető túl jól felszereltnek egy hasonló logisztikai kihívás megszervezéséhez és hatékony lebonyolításához.

Az elmúlt csaknem húsz év legnagyobb demográfiai változásainak feljegyzése komoly következményekkel járhat a választási körzetekre, a pakisztáni parlament mandátumainak elosztására vagy a kormányzati támogatások szétosztására, miközben egy év múlva parlamenti választások lesznek.

1998-ban Pakisztán hivatalosan 134,7 millió lakossal rendelkezett, és ezzel a világ hatodik legnépesebb országa. Becslések szerint a pakisztániak tényleges száma 200 millió körül járhat.

A cenzusnak köszönhetően tisztább képet kaphat a világ a marginalizált hindu és keresztény kisebbség helyzetéről, de a transzneműek arányáról is, hiszen a biztosok a pakisztáni népszámlálás történetében először erre is rákérdeznek.

A pakisztáni hadsereg 200 ezer katonával biztosítja a folyamatot, amely május végéig elhúzódhat. Az első eredmények július végén várhatók.

Kimaradt?