Nemzeti konzultációt indítana elnökként Marine Le Pen

Nemzeti konzultációt ígér Marine Le Pen a franciáknak, ha a Nemzeti Front elnökeként elnyerné az ország államfői posztját. A jobboldali radikális politikus az április-májusi, kétfordulós elnökválasztás első fordulójának legesélyesebb jelöltje, a második fordulóban azonban az eddigi adatok szerint már nem szerezné meg a többséget.

„Egy konkrét témáról kezdeményezek nemzeti konzultációt: hogy melyek az országba való belépés, az itt tartózkodás és az állampolgárság megszerzésének feltételei” – idézte az MTI a pártelnök hétfő esti párizsi nyilatkozatát. „Ez a konzultáció a társadalombiztosítási rendszereink jellegéről, kereteiről és hozzáféréséről, és a szolidaritási rendszereinkről fog szólni, amelyek már nagyon kevéssé nemzetiek”.

A politikus nem népszavazást írna ki, hanem nemzeti vitát indítana. A párt a jelenlegi évi 200 ezerről 10 ezerre csökkentené a bevándorlók számát.

„Csak és kizárólag a franciák dönthetik el, hogy például melyek azok az előzetes járulékok, az őket képviselő állam által nyújtott garanciák feltételei, amelyekből az újonnan érkezettek is részesülhetnek, milyen szinten és hogyan” - hangsúlyozta a Nemzeti Front elnöke, aki szerint a „helyzet évről évre ellenőrizetlenebbé vált, a migránsok milliószámra telepedtek le Franciaországban”.

A felmérések szerint az elnökválasztás második fordulójába biztosan bejutó pártelnök úgy látja, hogy „a 2000-es években a migránsok egy része és a gyermekeik háborút hirdettek Franciaország ellen”.

Le Pen két másik kérdésben népszavazást is tervez: a nemzeti prioritás alkotmányba iktatásáról, és az EU-tagságról.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?