Meglőttek egy egykori vezető koszovói albán politikust Pristinában

Meglőtték Azem Vllasi koszovói ügyvédet és elemzőt, a volt Jugoszlávia egyik albán nemzetiségű vezető politikusát hétfőn pristinai otthona előtt - írta a helyi sajtó.

A lövés a vállán érte a 68 éves volt politikust, akit azonnal kórházba szállítottak, orvosai szerint nincs veszélyben az élete. 

Felesége, Nadira Avdic Vllasia a sajtónak elmondta: reggel egy férfi jelent meg náluk, aki jogi képviseletet kért az ügyvédtől, ám ő elutasította, mondván, nem foglalkozik az adott területtel. Ezt követően a támadó lökdösni kezdte, majd elővette pisztolyát, és rálőtt Azem Vllasira. 

A rendőrség időközben azonosította a támadót, részleteket azonban nem közölt.

Azem Vllasi 1974-től a Jugoszláv Kommunista Ifjúsági Szövetség (SKOJ) vezetője volt, és elnyerte Josip Broz Tito elnök bizalmát is, aminek köszönhetően ő lett az első ifjúsági vezető, akit újraválasztottak. Később a Jugoszláv Kommunista Párt magas rangú tisztségviselője volt. Az 1980-as évek második felétől hevesen szembeszállt Slobodan Milosevic politikájával, és azokkal a törekvésekkel, amelyekkel a szerb elnök megszüntette volna Koszovó autonómiáját. Lépéseivel nagy népszerűségre tett szert a többségében albánok lakta Koszovóban, ám Milosevic rezsimje 1989-ben bebörtönözte. Szabadulását követően még aktívabban lépett fel a szerb elnyomás ellen az akkor még Jugoszláviához, majd Szerbiához tartozó tartományban. 

Koszovó függetlenségének 2008-as kikiáltását követően Azem Vllasi politikai elemzőként, elnöki tanácsadóként és a kormány külpolitikai tanácsadójaként is tevékenykedett.

Kimaradt?