Izrael kitiltja területéről bojkottot követelőket

Az izraeli parlament hétfő este elfogadott új törvénye nem engedélyezi a belépést az ország területére az Izrael, vagy a ciszjordániai telepek ellen bojkottra felszólító külföldiek számára - jelentette a helyi média.

A kneszet a második és a harmadik olvasat után 46-28 arányban véglegesen elfogadott egy erősen megosztó törvényjavaslatot, amelynek célja a főként Európában elterjedt BDS (Boycott, Divestment and Sanctions, azaz Bojkott, megfosztás és szankciók) mozgalom aktivistáinak távol tartása Izraeltől. 

A BDS mozgalmat 2005-ben hirdették meg palesztin kezdeményezésre külföldi emberi jogi aktivisták és civilszervezetek, hogy a Ciszjordániában, illetve Izraelben gyártott termékek elleni bojkottal és megkülönböztetéssel a telepesek építkezései és ciszjordániai jelenlétük ellen tiltakozzanak. 

Az új törvény megtagadja az izraeli belépő vízumot és a tartózkodási engedélyt azoktól a külföldi állampolgároktól, akik nyilvánosan gazdasági, kulturális vagy akadémiai bojkottra szólítanak fel Izraellel, vagy a Ciszjordániában létrehozott izraeli telepekkel szemben, vagy olyan szervezetnek aktivistái, amely ezt teszi. A belügyminiszternek jogában áll majd kivételt tenni, ha egy adott esetben indokoltnak látja. Nemcsak azok esnek az új törvény tilalma alá, akik Izrael kirekesztésére szólítanak fel, hanem azok is, akik izraeli intézmények, vagy ilyen intézmények ellenőrzése alatti területek, vagyis a telepek elleni kiközösítést szorgalmaznak. 

Az igazságügy-minisztérium még a parlamenti voksolás előtt felszólította a törvényt megszövegező belügyi parlamenti bizottságot, hogy tegyen kivételt az ideiglenes tartózkodási engedéllyel, valamint családegyesítési programokkal Izraelben élő palesztinok esetében, mert mentesítésük megkönnyítené a jogszabály megvédését, ha az alkotmánybíróságként működő legfelsőbb bírósághoz fordulnának vele szemben. Azonban a bizottság nem vette figyelembe ezt a kérést. 

A törvényjavaslat vitájában az ellenzéki Merec párt képviselőnője, Tamar Zandberg élesen támadta az új szabályozást. Egyrészt a szólásszabadságra hivatkozott, másrészt kifogásolta, hogy nem tesznek különbséget Izrael, és a telepek között. Szerinte a valódi cél az emberi jogi és a békeszervezetek aktivistáinak távol tartása Izraeltől - értesült a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet. 

Az új törvény egyik kezdeményezője, a telepeseket támogató jobboldali Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) párt képviselője, Becalel Szmutrics azzal indokolta az Izraelt bojkottáló külföldiek kitiltását, hogy "az egészséges ember legtermészetesebb dolga, hogy szereti azokat, akik szeretik, és gyűlöli azokat, akik gyűlölik, és nem tartja oda nekik a másik arcát".

Kimaradt?