Végleges: visszavonja olimpiai pályázatát Budapest

Visszavonja a 2024. évi nyári olimpia és paralimpia megrendezésére beadott pályázatát Budapest - döntött szerdai rendkívüli ülésén a Fővárosi Közgyűlés.

A testület Tarlós István főpolgármester, Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes, valamint a Fővárosi Közgyűlés valamennyi fideszes képviselőjének javaslatára - 22 igen, 6 nem szavazat ellenében - döntött arról, hogy hatályon kívül helyezi a tavalyi közgyűlési határozatot és "a politikai egység felbomlására tekintettel" a Magyar Olimpiai Bizottsággal közösen visszavonja a olimpiai pályázatát.

A Párbeszéd szerint a kormány részéről csak blöff volt a budapesti olimpiai pályázat, ellenkező esetben ugyanis nem ijedt volna meg a népszavazási kezdeményezéstől. Karácsony Gergely, az ellenzéki párt budapesti képviselője, a XIV. kerület polgármestere a Fővárosi Közgyűlés szerdai rendkívüli ülése előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: amennyiben a kabinet komolyan gondolta volna az olimpiai indulást, garanciát vállalt volna a költségkeretek betarthatóságára és a közbeszerzések tisztaságára.

Az LMP szerint a Fővárosi Közgyűlés helyett népszavazásnak kell döntenie a budapesti olimpiai rendezésről. Csárdi Antal, az ellenzéki párt budapesti képviselője a Fővárosi Közgyűlés szerdai rendkívüli ülése előtt tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, egyik szeme sír, a másik nevet.

Az MSZP szerint a Fővárosi Közgyűlés kormánypárti többsége tisztességtelen módon vonja vissza a budapesti olimpiai pályázatot ahelyett, hogy engednék arról a népszavazást. Horváth Csaba, az ellenzéki párt budapesti képviselője a Fővárosi Közgyűlés szerdai rendkívüli ülése előtt tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a Fidesz az olimpiai rendezés ügyében korábban is gyáva volt, és most is az a pályázat visszavonásakor. Kiemelte, ahogy eddig nem vált nemzeti üggyé, miként költsön az ország több ezer milliárd forintot a nemzet felemelésére, úgy a kormányoldal most sem hajlandó elszámolni az olimpiai pályázatra eddig elköltött pénzekkel.

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a kormányoldal nem hagyhatja figyelmen kívül annak a 266 ezer embernek az aláírását, aki népszavazást szeretett volna elérni az olimpiai pályázatról. Gy. Németh Erzsébet, az ellenzéki párt budapesti képviselője a Fővárosi Közgyűlés szerdai rendkívüli ülése előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, pártja kezdetektől és most is ellenzi az olimpia megrendezését, ugyanakkor úgy gondolják, arról nem dönthet pusztán három ember: Orbán Viktor miniszterelnök, Tarlós István főpolgármester és Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.

A Jobbik szerint Budapest nem térdepelhet kukoricán a visszavont olimpiai pályázat miatt. Tokody Marcell, az ellenzéki párt budapesti képviselője a Fővárosi Közgyűlés szerdai rendkívüli ülése előtt tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, bicskanyitogató ahogy "Lázár János forráselvonással fenyegette meg a budapestieket".

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?