Egyre agresszívabb tömegzavargások bénítják le Párizst

A párizsiak rémálmaiban még mindig élénken él a 2005-ös tömegzavargások képe: néhány hét alatt 6000 embert tartóztattak le, mert lángba borították Párizs utcáit. Félő, hogy most ugyanez ismétlődik meg.

A tüntető tömeg ugyanis nem csökkent, és egyre agresszívabbá válik a francia főváros elővárosaiban. Vasárnap este Argenteuilban  a rendőrök 11 embert vettek őrizetbe, miután buszmegállókat és autókat gyújtottak fel. Ugyanekkor Les Ulis-ban a tömeg a rendőrkapitányságot vette ostrom alá: repkedtek a Molotov-koktélok, három rendőrautó teljesen kiégett. Szombaton tömegek lepték el Bobigny utcáit: a 2000 randalírozót könnygázzal oszlatta a rendőrség.

A zavargások már több mint egy hete tartanak, az indulatokat a 22 éves Theo esete váltotta ki: a kábítószer-kereskedelemmel gyanúsítható férfit állítólag gumibottal erőszakolta meg egy rendőr. A fiatal még mindig kórházban van, az orvosai azt tanácsolják, két hónapot töltsön táppénzen.

2005-ben a francia elnök kénytelen volt szükségállapotot hirdetni, miután észak-afrikai fiatalok nap mint nap lángba borították a külvárosokat. Akkor két tinédzser halála miatt szabadult el a pokol: a fiúk a rendőrség elől menekülve egy trafóházba másztak be, ahol áramütés érte őket. A fiatalok meghaltak, a zavargók szerint a rendőri zaklatás miatt. A zendülés végére közel tízezer autó égett el, a vandálok 300 épületet rongáltak meg, két rendőrt pedig súlyos lőtt sérüléssel szállítottak kórházba.

Kimaradt?