Erdőtűz pusztít Új-Zélandon

Tizenegy családi ház leégett, több száz embert kimenekítettek egy erdőtűz miatt Új-Zéland Déli-szigetén fekvő Christchurch külterületi részén - közölték szerdán a hatóságok.

Bár a páratartalom emelkedése segíti oltási munkálatokat, a heves szél táplálja a tűzet, amely már 1800 hektárra terjedt ki a várost környező hegyekben. Egy helikopterpilóta meghalt, amikor oltás közben gépével kedden lezuhant.

Christchurch és a szomszédos Selwyn polgármestere szükségállapotot rendelt el, közölték, hogy a hirtelen változó szélirányok miatt kiszámíthatatlan a tűz terjedésének mértéke.

A régióban az elmúlt három évben rendkívüli szárazság volt, aminek következtében a hegyoldalakban nagyon szárazzá vált a fű és emiatt nagyon könnyen lángra lobban.

Christchurch rendőrsége négyszáz családi ház kiürítését rendelte el, de az elhagyott házak száma nagyobb is lehet, mert a távozókat látva számos szomszéd is inkább a menekülést választotta.

Mintegy 130 tűzoltó szállt szembe a sebesen haladó tűzzel, a levegőből 14 helikopter és három repülőgép segítette munkájukat. A hadsereg lajtos kocsikkal és más műszaki berendezésekkel járult hozzá az oltási műveletekhez.

Kapcsolódók

Kimaradt?