Moszkva szerint az ukrán hadsereg harcászati rakétákat vetett be polgári lakosság ellen

Az orosz szövetségi Nyomozó Bizottságnak (SZK) bizonyítékai vannak arra, hogy az ukrán hadsereg harcászati rakétákat vetett be polgári lakosság ellen a Donyec-medencében - közölte hétfőn Szvetlana Petrenko, az SZK szóvivője.

Petrenko úgy fogalmazott, a bizottság „megdönthetetlen bizonyítékokat szerzett és rögzített az eljárási jognak megfelelően arról, hogy az ukrán fegyveres erők Tocska U típusú, nagy tűzhatású harcászati rakétarendszereket vetettek be a fegyveres konfliktus idején a békés lakosság ellen”. Az SZK hangsúlyozza, hogy nagy tűzhatású fegyverekről van szó, amelyek esélyt sem adnak a békés lakosságnak a túlélésre, s ez sérti a nemzetközi normákat. A testület négy települést nevezett meg, amelyek ellen - szerinte - bizonyíthatóan ilyen rakétákat vetettek be. Kijevben egyelőre nem reagáltak a moszkvai vádakra.

A Tocska U mozgatható rakétarendszereket még a szovjet időkben fejlesztették ki, és 1989-ben állították hadrendbe. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség ismertetése szerint a Szovjetunió szétesése után az ukrán hadseregnél jelentős arzenál maradt ilyen fegyverekből. A Tocska Ut százhúsz kilométeres hatótávolságú ballisztikus harcászati rakétákkal szerelték fel.

Kimaradt?