Frissítve: Stabil a lengyel miniszterelnök állapota

Autóbalesetet szenvedett péntek este Beata Szydlo lengyel miniszterelnök a dél-lengyelországi Oswiecimben. Szydlót helikopterrel a varsói katonai kórházba szállítják, az első értesülések szerint állapota stabil.

Beata Szydlo péntek este az Oswiecimhez közeli lakhelyére tartott a három gépkocsiból álló konvojban.  Rendőrségi közlemény szerint a kormányfő sofőrje egy Fiat Seicento előzése közben kényszerült irányváltozásra, és egy útszéli fának ütközött.

A lengyel kormányfőt, valamint a vele egy kocsiban utazó további két személyt – a lengyel kormányőrség (BOR)  alkalmazottait – az oswiecimi kórházba szállították, ott hoztak döntést a varsói vizsgálat szükségességéről. Kezelőorvosa úgy nyilatkozott az újságíróknak: arról, hogy Varsóba szállítják, “általános egészségügyi, valamint logisztikai okokból” döntöttek.

Szydlo “általános állapota stabil, semmi közvetlen veszély nem fenyegeti, teljességgel képes a kontaktusra” – értékelte az orvos, a sérülésekről nem mondott részleteket. A lengyel kormány szóvivője azt közölte a Twitter közösségi hírportálon, hogy a miniszterelnök állapota jó, újabb, rutin jellegű vizsgálatnak vetik alá.

A másik két sérültet az oswiecimi kórházban ápolják, többek között végtagi sérülésekkel. A balesetet a lengyel ügyészség, valamint a belbiztonsági hivatal (ABW) vizsgálja. Mariusz Blaszczak belügyminiszter a BOR azonnali vezetőségi tanácskozását hívta össze.

Frissítés: Péntek esti autóbalesete után stabil Beata Szydlo lengyel miniszterelnök állapota, jól érzi magát, de még várnak rá vizsgálatok - közölte szombati sajtóértekezleten Rafal Bochenek lengyel kormányszóvivő. Hangsúlyozta: a miniszterelnök tudja teljesíteni hivatali feladatait, de egy időre még kórházban marad. Kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: még nem dőlt el, hogy a kedden esedékes kormányülést vezetheti-e. A lengyel rendőrség szombat reggel közölte: az előzött autó 21 éves vezetőjét, aki elismerte felelősségét, közúti baleset okozásával vádolta meg az ügyészség.

Kapcsolódók

Kimaradt?