Elítélt dzsihadistát fogtak el Törökországban

Szíriába próbált menekülni a rá kiszabott hétéves börtönbüntetés elől egy belga állampolgárságú dzsihadista, a török hatóságoknak azonban sikerült elfogniuk – közölte szerdán a belga szövetségi ügyészség.

A La Derniere Heure című napilap értesülései szerint Khaled Khattabot tavaly májusban ítélték el terrorszervezetben való részvételért, de nem vonult be a börtönbe, hanem elszökött az országból.

Khattab az ítélet szerint tagja volt egy csoportnak, amely dzsihadista harcosokat toborzott az Iszlám Állam nevű terrorszervezet számára Belgiumban. A 26 éves férfit, aki állítólag baráti viszonyt ápolt Najim Laachraouival, a tavalyi brüsszeli robbantások egyik elkövetőjével, nemrég fogták el Törökországban, amikor megpróbált Szíriába jutni.

„A jelek szerint Szíriába akart menekülni, de a törökök őrizetbe vették. Kérelmeztük a kiadatását” – mondta Eric Van Der Sypt, a vádhatóság szóvivője. A szóvivő felidézte, hogy Khattab tavalyi tárgyalásán az ügyészség a férfi azonnali letartóztatását kérelmezte, a bíróság azonban másként járt el.

Hozzátette, a vádlott ugyan korábban egy évet eltöltött Szíriában, a visszatérése után minden tárgyaláson megjelent, rendelkezett belgiumi lakcímmel. Az újság arról számolt be, hogy akkori ítéletében a bíró megjegyezte, hogy Khattab lelkiállapota „nyugtalanító”.

A belga szövetségi ügyészség bejelentette azt is, hogy a hatóságok tucatnyi házkutatást tartottak szerdára virradóra Brüsszelben. A rendőrök olyanokat kerestek, akik Szíriából tértek vissza az országba. Az akció során tizenegy embert őrizetbe vettek és kihallgattak, előzetes letartóztatásukról később fog dönteni a bíróság. Fegyvereket vagy robbanószert nem találtak.

2016. március 22-én Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson is terrortámadást hajtottak végre, harminckét ember halt meg. A robbantásos merényletek elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett. Belgiumban a hatóságok még mindig hármas, azaz „súlyos” fokozaton tartják a terrorkészültségi szintet. Ez azt jelenti, hogy a fenyegetés jelentős, „lehetséges és valószínű” terrortámadás.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?