Tízezernél is több embert végeztek ki titokban: pokoli jelentés Szíriából

Szíriában tízezernél is több embert végeztek ki titokban a polgárháború kitörése óta a rezsim egyik katonai börtönében a főváros, Damaszkusz közelében – állítja az Amnesty International.

A nemzetközi jogvédő szervezet jelentése a 2011 és 2015 között feltételezett szisztematikus gyilkolásról szól, de a szerzők szerint a kínzás és a tömeges akasztás a mai napig folyik Szednajában.

A beiruti regionális iroda kutatási igazgatójának helyettese arról számolt be, hogy hetente kétszer – rendszerint hétfőn és csütörtökön – húsz, de akár ötven rabot is kivezényeltek a celláikból azzal, hogy átszállítják őket egy civil börtönbe. De ehelyett átvitték őket a Szednaja egy másik épületébe, és ott felakasztották mindnyájukat.

Az Amnesty International felvételei és animációi szerint sokan az embertelen körülmények miatt haltak meg.

A halottakat tömegsírokba temették éveken át a börtön környékén.

Az áldozatok többsége olyan civil, akiket ellenzékinek bélyegeztek a hatóságok. De sok árulással vádolt katona és megmozdulásokon letartóztatott tüntető is van a rabok között.

Az Amnesty International felszólítja a szíriai kormányt támogató Oroszországot és Iránt, hogy ne pártolja a rezsim háborús bűntetteit, és tegyen meg mindent azért, hogy ezeknek véget vessen Damaszkusz.

A jelentés 84 szemtanú beszámolója alapján készült. Egykori őrök, hivatalnokok, rabok, bírók és ügyvédek mondták el, mit tudnak a szíriai rezsim egyik katonai börtönében feltételezett gyilkosságokról.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?