Az izraeli parlament legalizálta a palesztin területen épült telepes otthonokat

Az izraeli parlament elfogadta hétfőn azt a törvényt, amely visszamenőleg jogszerűnek nyilvánítja mintegy négyezer, palesztin magánterületen lévő ciszjordániai telepesotthon felépítését. 

A lépést a palesztinok az államisághoz fűzött reményeikre mért újabb csapásként értékelték. Jóváhagyása azonban vélhetően csak jelképes jelentőséggel bír, mivel a jogszabály ellentmond az izraeli legfelső bíróság tulajdonjogi kérdésekben hozott eddigi döntéseinek. Izrael főügyésze kijelentette, hogy alkotmányellenes döntésről van szó.

Bár a 120 tagú kneszetben 60 szavazattal 52 ellenében elfogadott törvény mögött kiállt a Benjámin Netanjahu vezette jobboldali koalíció, a kérdés feszültségeket teremtett a kormányban.

Politikai források szerint Netanjahu négyszemközt ellenezte a törvényt, mivel attól tartott, az alapot szolgáltat ahhoz, hogy a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság eljárást indítson az ország ellen.

A zsidó telepeseket támogató koalíciós partner, a Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) viszont, amely azon igyekszik, hogy szavazókat szívjon el a Netanjahu vezette Likud hagyományos bázisából, nagy erővel támogatta a törvény elfogadását, miután az izraeli hatóságok a múlt héten 330 telepest lakoltattak ki az Amóna nevű, törvénytelenül létrehozott ciszjordániai zsidó faluból.

Miután Netanjahu ellen rendőrségi vizsgálat indult hivatallal való visszaélés gyanújával, és pártjának népszerűsége tovább zuhant, a kormányfő attól tartott, hogy a törvény ellenzése a Bájt Hajehudi karjaiba terelné támogatóikat.

Hanan Asravi, a fő palesztin pártokat tömörítő Palesztin Felszabadítási Szervezet egyik vezetője nyilatkozatában úgy értékelte, hogy az elfogadott törvény zöld utat ad „a földrablások megkezdéséhez”, „szándékosan szétzúzva a kétállami megoldás és ezzel a béke és stabilitás megteremtésének alapjait".

Nikolai Mladenov, az ENSZ közel-keleti koordinátora kijelentette, hogy a törvény messzemenő jogi következményeket fog maga után vonni.

Kapcsolódók

Kimaradt?